Vagttårnet i Frøslevlejren.

Frøslevlejren – et stykke historie fra 2. Verdenskrig

I Frøslevlejren får du en helt unik oplevelse: Lejren byder på en fantastisk historie, der spænder helt tilbage fra den tyske besættelse under 2. Verdenskrig til i dag.

Historien kan du opleve, når du besøger lejren og alle de museer og udstillinger, som i dag har til huse i barakkerne. 

Frøslevlejrens historie starter i 1944, hvor lejren blev oprettet med det formål at huse Det Tyske Sikkerhedspolitis fanger i det besatte Danmark. Lejren blev oprettet på dansk initiativ for at undgå, at flere danske statsborgere blev deporteret til de urovækkende kz-lejre i Tyskland. Der var også et ønske fra dansk side om, at fangerne, som allerede var blevet deporteret, kunne komme tilbage til Danmark i Frøslevlejren.

I alt var cirka 12.000 danskere indespærret i Frøslevlejren fra august 1944 til befrielsen i maj 1945.

Umiddelbart efter Tysk­lands kapitulation den 5. maj 1945 skiftede lejren navn til Fårhuslejren.

Navneskiftet skete under retsopgøret efter Besættelsen. Her blev lejren først anvendt som interneringslejr og sidenhen som straffelejr for såkaldte landssvigere. Det var personer, der havde samarbejdet med den tyske besættelsesmagt. Fårhus­lejren var Danmarks største straffeanstalt for landssvigere.

Den danske hær overtog lejren i november 1949. Nu fik den navnet Padborg­lejren, og blev fra 1949-1968 anvendt som kaserne af det dansk forsvar, fra 1968-1975 af Civilforsvaret.

I 1969 blev Frøslev­lejrens Museum oprettet på initiativ af tidligere Frøslev­fanger. Staten påtog sig via Nationalmuseet driften af museet.

 I 1983 besluttede Søn­der­jyllands Amt og Bov Kommune at oprette Den Selv­ejende Institution Frøslev­lejren. Den blev stiftet den 1. januar 1984, og er grunden til, at du i dag kan besøge en af de bedst bevarede lejre fra 2. verdenskrig.■

Denne artikel er lagt på Gråsten Avis | Bov Avis den 20. juni 2024

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.