Gendarmstien er Danmarks første Europæisk kvalitets vandrevej og en af Danmarks smukkeste kystvandreruter.

Gendarmstien er klar til sommerens vandringer

Den 84 km lange kystnær Gendarmsti er klar til sommerens vandreture. 

Gendarmstien er Dan­marks første Europæisk kvalitets vandrevej og en af Danmarks smukkeste kystvandreruter.

Den populære vandre­rute fik store skader under stormfloden 2023. Sønder­borg og Aabenraa kommuner samt Natur­styrelsen Sønder­jylland har siden stormfloden arbejdet på højtryk for at rydde op, genoprette skader, sætte nye broer op og afspærre strækninger, hvor der har været store jordskred.

De åbne strækninger

Vandrerne skal være opmærksomme på, at man stadig kan møde stormflodsskader på ruten. Skaderne er ikke til fare i forhold til at gå på stien.  

Der er sat nye skilte op på strækninger, hvor der er øget risiko for jordskred.

De offentlige toiletter langs ruten blev også ødelagt under stormfloden. Toiletterne er løbende blevet repareret. 

Gendarmstien er certificeret med EU’s Best of Europe-certifikat. ■

Fakta

Gendarmstien er på 84 kilometer. Stien går gennem Kruså, Kollund, Sønderhav, Stranderød, Sandager, Egernsund, Rendbjerg, Brunsnæs, Kragesand, Sønderborg, Høruphav til Skovby.

Gendarmstien har navn efter de såkaldte grænsegendarmer, der bevogtede grænsen til fods i perioden fra 1920 til 1958, hvorefter patruljeringen overgik til politiet.

Vandreruten mellem Padborg og Skovby har årligt omkring 50.000 gæster.

Denne artikel er lagt på Gråsten Avis | Bov Avis den 20. juni 2024

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.