Hans Henrik Bang havde livet igennem en stor passion for lokalhistorie.

Stor passion for lokalhistorie

Fhv. overlærer ved Kruså Skole, Hans Henrik Bang, Bov, er død, 93 år.

Hans Henrik Bang var en lokalhistorisk pioner.

Hjemmet i Bov var fyldt med reoler langs væggene, som bugnede af små undseelige foldere, sammenrullede pergamenter og store læderindbundne værker i alfabetisk orden. Bø­gerne handlede alle om historie. Især den sønderjyske historie og de to krige i 1848 og 1864, mens Danmarks- og Verdens­historien havde fået en lille reol i hjørnet af rummet.

Selv udgav han en bog som 84-årig med titlen “Gamle gårde og begivenheder i Bov og Holbøl sogne”. Hans stærke passion for lokalhistorie kastede gennem årene mange bidrag af sig til den historiske årbog, som Lokal­historisk For­ening for Bov og Holbøl sogne hvert år udgiver. 

Hans Henrik Bang var født som præstesøn i Dybbøl. Lokal­historiens gnist blev tændt i 1940’erne, da han kunne se Dybbøl Skanserne. Som dreng drømte han om at blive museumsinspektør, men det skete ikke. I stedet blev han folkeskolelærer.

Grænsen

Grænsen spillede altid en rolle i Hans Henrik Bangs liv.

Som lærer på Kruså Skole cyklede han med eleverne langs grænsen. Og han beskæftigede sig indgående med grænsen i Historisk For­ening for Vis Herred, hvor han kom i bestyrelsen i 1969. Han blev hurtigt formand, og forblev formand, til han valgte at gå af i 2008.

Undervejs var han med til at stifte Bov Museum i 1990 efter adskillige års tovtrækkeri med kommunen. Først havde historisk forening et lokale på Bov Bibliotek, men da det blev trangt med pladsen, og museumslokalet endte i bibliotekskælderen, skulle der ske noget. Løsningen blev, at foreningen overtog en fløj på den gamle gård Oldemorstoft. Gradvist overtog foreningen mere og mere af gården, og i 1990 var gården efter hårdt arbejde blevet til et museum med tre pyramider.

Han var museets første formand 1990-1995, og det var hans hjertebarn.

Hans Henrik Bang var også æresmedlem af Historisk Forening for Bov og Holbøl Sogne. ■

Denne artikel er lagt på Gråsten Avis | Bov Avis den 27. juni 2024

Skrevet af

Gunnar Hattesen
Gunnar HattesenAnsvarshavende redaktør
Ring 21 16 06 83

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.