Artikelbeskrivelse

Irske Tupelo spiller ved Gråsten Æblesejlads

Af Henriette Pilegaard

Det irske folkband Tupelo er kendt fra Tønder Festival. I år har Gråsten Æblefestival gjort et scoop og præsenterer Tupelo ved æblesejladsen på havnen 16. oktober.

Gråsten Æblefestival, som holdes i efterårsferien, udvider i år med æblesejlads fredag 16. oktober, hvor der vil være gamle skibe, kunst, teater og aktiviteter på havnen sideløbende med aktiviteter i byens centrum.

Havnefesten kulminerer med koncert i et stort telt om aftenen med det irske folkband Tupelo, der flere gange har optrådt ved Tønder Festival og har samlet fulde huse på turneer rundt i Danmark. Tupelo er ikke på programmet i Tønder i år, men man har altså chancen i Gråsten.

Aftenen i teltet begynder kl. 18.30 med græsk buffet, leveret af CaFéodora, og fra kl. 19 vil shanty-koret Capstan fra Esbjerg sørge for den rette havnestemning. Når klokken slår 21, går Tupelo på scenen og spiller indtil kl. 01.

Billetter til hele arrangementet med spisning koster 250 kr. og kan købes i Gråsten Boghandel.

Kl. 21 – lige før koncerten med Tupelo – åbnes dørene, og såfremt der er flere pladser, er det muligt at købe billetter ved døren á 100 kr.

Folkmusik og sømandssange

Tupelo er et firemands-orkester, som har spillet sammen siden 2008 og turnerer til store festivaler i mange lande. Bandet er kendt for sin unikke lyd og for at tage mange forskellige instrumenter i brug, blandt andet kontrabas, violin, mandolin, harmonika og banjo. Det blev i 2013 kåret til “Best Folk Act” af musikmagasinet Hot Press.

Gråsten bliver første stop i Danmark på en turné, der også omfatter Norge og Holland, og efter den berømte Shetland Folk Festival i Skotland senere på året går turneen til USA. Tupelo har foreløbig udgivet to cd’er “Dirty Money” og “Push On” og planlægger at udgive en ny denne vinter.

Capstan-koret fra Esbjerg har 60 medlemmer og har optrådt i hele landet, blandt andet ved Tall Ships Race. Capstan er navnet på et gangspil til ophaling af anker og sejl og til losse- og lastearbejde på gamle skibe. En “shantymand” sang solo, og besætningen sang omkvædet i kor for at kunne hale og hive i takt. Heraf er opstået en stemningsfuld sangtradition, som Capstan-koret viderefører.