Gråsten frivillige Brandværn rykkede ud 59 gange i 2023 og har 25-26 medlemmer, der står klar til at hjælpe i nødens stund – blandt andet er der kommet flere kvinder med. 

Gråsten frivillige Brandværn har fået kvindelig forstærkning

Gråsten frivillige Brandværn rykker ud cirka en gang i ugen til større og mindre indsatser. 

Det er et gennemsnit. Der kan være tre fire indsatser på kort tid og i perioder ingenting. Antallet af frivillige brandmænd og kvinder skal helst ligge på godt og vel en snes til at holde skansen, så alle kan føle sig trygge ved, hjælpen kommer, når der er behov for det. Det forløbne år er der kommet flere kvinder i brandværnet.

“Vi kommer ikke sovende til det, men der en del flere unge med i brandværnet. Det kræver sit at vedholde beredskabet. Det er en anderledes fritidsaktivitet. Det er lykkedes os at få fem seks nye medlemmer. En håndfuld frivillige brandmænd er over 50. Vi er en fast styrke på 25-26 stykker til at rykke ud, når det brænder på,” siger brandkaptajn Kasper Mouritsen.

Hurtig udrykning

Brandfolkene har kaldere, så de kan kaste sig i brandbilerne ved udrykning. Bilerne skal være rykket ud senest fem minutter efter et nødkald, så er nogen på arbejde, er det som oftest for langt væk. Selv arbejder brandkaptajnen i Sønderborg Lufthavn. Der er ingen faste vagtplaner. Dem, der kan, kommer, når alarmen lyder. Alle kald overholder gældende tidskrav.

“Du kan ikke planlægge brandindsatser som en turneringsplan i en fodboldklub. Det svære er at stå klar, når andre holder fri til jul og andre højtider eller at skulle afsted midt i maden,” siger brandkaptajnen, der alligevel formår at få folk til at stille sig til rådighed, når alarmen går.

“Vores belønning er, at vi laver noget, der virkelig nytter noget. Vi holder julefrokost og sommerfester, så medlemmerne kommer tættere på hinanden. Der er et virkelig godt sammenhold. Arbejdet som frivillig brandmand eller kvinde er anerkendt og værdsat. Vi oplever måske folk i situationer, hvor de ikke har det så godt. Til gengæld føler man virkelig, man kan gøre noget for at hjælpe,” siger 33-årige Kasper Mouritsen, der har været brandkaptajn godt halvdelen af de ti år, han har været brandmand.

“Vi har godt og velholdt materiel med fire brandbiler. Det gør det lettere at få brandfolk, at der er den vognpark, der skal til for at rykke ud. Vi har over 20 uddannede brandfolk og tilbyder kurser til dem, der ikke har den endnu med grunduddannelse i Tinglev og praktisk øvelse i de lokale brandværn. Vil man være aktiv i det frivillige brandværn, er det en god ide at tage uddannelsen,” lyder det fra brandkaptajnen.

Travlhed

Gråsten frivillige Brandværn har haft 59 ture i 2023. 

“De har været gode til at få flere kvinder med. Det er et velfungerende brandværn,” siger beredskabschef Allan Dalager.

Der er 362 frivillige brandmænd og kvinder i Sønderborg Kommune. 

Det er en lille stigning i forhold til 2022, hvor der var 327 frivillige brandfolk og dengang nedadgående tendens.

“Det er det laveste, vi har haft. Tidligere har vi haft 400 frivillige i brandværnene. En indsats i medier og i de enkelte brandværn hjalp. Gråsten frivillige brandværn har knækket koden, hvad angår rekruttering,” siger Allan Dalager Clausen.

Der var 606 udrykninger i Sønderborg Kommune i 2023 mod 650 i 2022. ■

Denne artikel er lagt på Gråsten Avis | Bov Avis den 18. januar 2024

Skrevet af

Lise Kristensen
Lise KristensenJournalist
Ring til 20 75 79 12

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.