Christian A. Petersen har et særligt teglstensoutfit, som han ifører sig ved selskabelige lejligheder.

Christian A. Petersen er teglværkets showman

Han kommer ind ad døren, og straks står en medarbejder klar til at iføre teglværksejer Christian A. Petersen en jakke med murstensmotiv, så han kan tage sig ud som det, han er, en mand med mursten på hjernen, som han selv siger. 

Indenfor venter teglstenspartnere fra Holland og Venezuela og virksomhedens Østeuropa kontakt Kathrin Groke fra Leipzig.

Dagens program er en sejltur med træbåden Emma i Nybøl Nor med Petersens Tegls mulige kommende venezuelanske sælger, som er arkitekt og en bekendt af hollænderne. 

Først fortæller teglværkets grand old man virksomhedens fantastiske historie om, hvordan hans tip-tip-tip-oldefar i 1791 fik tilladelse af den daværende Kong Christian 7. til at brænde tegl ved Nybøl Nor. 

Siden er fortagenet blevet en verdenssucces. Petersen Tegl blev berømt på at lave den aflange rustikke Kolumba sten til kunstmuseet af samme navn i Køln. Det er opført på ruinerne af en gammel romersk kirke fra 600-tallet og tilpasset datidens byggestil.

Morgenfrisk

Christian A. Petersen ynder endog at fortælle de interesserede tilhørere, at teglværkets salgssucces er opstået ved en fejl, og at den i sin tid kostede virksomheden en million euro, hvilket viste sig at være penge, der var godt givet ud i det lange løb. Af samme grund siger han også, at Petersen Tegl har 170 udviklere – svarende til antallet af ansatte.

“Jeg laver ingenting og har ingen indflydelse. Ingen har respekt for mig,” fortæller den 82-årige teglværksmand, der hver morgen klokken 6.45 går en runde på teglværket for at se, hvordan det står til og ikke har noget imod, der bliver peget på uret, hvis han er sent på den.

Det slagfærdige, bramfrie og ligefremme sprog ansatte og ejer imellem er kendetegnende for Petersen Tegl og noget, mangen udenlandsk gæst lige skal vænne sig til. Christian A. Petersen bliver ikke mødt med bøjede nakker og vigende blikke, men med rappe replikker.

“Det går udmærket,” konstaterer teglkongen, der ofte gentager sig selv med sine tre mottoer: “Kunden er konge, Der Kunde ist König og Customer is King.”

Omsætning

Den årlige omsætning er i omegnen af 200 millioner kroner. 

Der eksporteres teglsten til 55 lande. Undervejs i produktionshallerne møder hollændere og venezuelaneren et par sydkoreanere på rundvisning. Kathrin Groke påpeger, stilen og Christian A. Petersens personlighed er afgørende for teglværkets unikke position på markedet. Petersen Tegl udgiver et magasin på tre sprog med nyheder og omtaler af nye bygninger og huse opført i teglværkets sten. Arkitekterne står i kø for at få magasinet og kontakter teglværket ved Nybøl Nor hver gang, de har nye ideer til anvendelsen af Petersens håndlavede sten i fantastiske farver.

“Vi laver det, I vil have,” siger the grand old man og peger på prøver i fabrikshallen, hvor nordmænd har ønsket sten i kølige klare farver, mens andre vil have tegl, der ser ud som træ. Tidsånden er med teglvirksomheden. Der opføres højhuse i teglsten i storbyer som New York.

Hollænderne og venezuelaneren laster bilerne med prøver i mørkere nuancer, inden de drager mod sydvest. Forinden har de dog været ude at sejle med træskibet Emma fra 1931 og over en fire retters menu fra Det franske Hus under megen moro og rigeligt med rødvin fået at vide, de ikke kommer i land, før kontrakten er underskrevet. Det er spas alt sammen fremført af teglværkets uforlignelige showman, der har sine replikker på rygraden og teglsten i blodet.■

82-årige Christian A. Petersen har haft mursten i blodet, lige siden han blev født og overtog teglværket i 1969 i en alder af blot 28 år.

blank

Ifølge teglværksejeren har han intet at skulle have sagt, men påtager sig gerne opgaven med at vise gæster og handelspartnere rundt, så måske har han snart en venezuelansk forhandler i stald.

blank
blank

En af de ansatte har en tatovering på overarmen, hvor en hånd kommer op af jorden og rækker ud efter Kolumbastenen, som er en gave fra den lerede jord til Petersen Tegl, og som der bliver passet godt på.

blank

Christian A. Petersen går hver morgen en tur på teglværket og har ikke noget imod, de ansatte peger på uret, hvis han er lidt sent på den.

blank
blank

Kolumbastenen er håndlavet og kører ud af båndene hos Petersen Tegl i forskellige farver og udtryk.

Skrevet af

Lise Kristensen
Lise KristensenJournalist
Ring til 20 75 79 12

Fotos af

Lise Kristensen
Lise KristensenJournalist
Ring til 20 75 79 12

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.