Sofie har levet et sundt liv i 100 år

Helene Sofie Alsing fylder mandag 20. februar 100 år. Det er en mærkedag, som det kun er de færreste, som når at opleve.

“Jeg synes, det er underligt at fylde 100 år”, siger hun med et skævt smil.

Hun er født i Fiskbæk Skov og er ud af en søs­kendeflok på tre, hvor hun var den ældste.

“Som barn gik jeg i skole i Ladegårdskov. Dengang i 1930 gik alle børn i træsko, men jeg gik i gummistøvler.

“Hvornår får du træsko, spurgte de andre børn. Det får jeg, når min mor får sine ænder solgt”, svarede jeg”. Dengang var pengene små”, erindrer Sofie Alsing, som har et opmærksomt blik og let til latter.

Efter skoletiden i Lade­gård­skov kom hun på Gråsten Realskole.

Efter nogle år hvor hun tjente på forskellige gårde, blev hun i 1948 gift med Johan.

“Det var en dejlig dag, da vi blev gift” mindes Sofie Alsing. Efter giftermålet købte parret gård på Nybøl Mark.

Det var et landbrug med køer og svin og en stor køkkenhave.

“Når jeg er blevet 100 år, tror jeg, det er fordi, jeg altid har spist sundt. Vi var selvforsynende med gode grønsager”, fastslår Sofie Alsing, som passede huset, lavede mad, syede og strikkede.

Gården blev solgt i 1990, og parret købte hus i Ny­bøl, hvor de boede i 30 år. For to år siden flyttede hun med sin mand, Johan, der er 97 år, på plejecenter i Broager, og her nyder de deres otium. Til november har parret været gift i 75 år.

“Jeg har haft et jævnt og muntert liv på jord. Jeg har aldrig været alvorligt syg, men kun haft lidt småskavanker. Ægteska­beligt har vi også haft det meget godt”, siger Sofie Alsing, som er udstyret med en god hukommelse.

I hjemmet er der opvokset en datter, Britta. Desuden har hun tre børnebørn og otte oldebørn.  ■

Skrevet af

Gunnar Hattesen
Gunnar HattesenAnsvarshavende redaktør
Ring 21 16 06 83

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.