Estate mægler Kjeld Faaborg har ved årets indgang været selvstændig ejendomsmægler i tre årtier og dermed været del af enorme forandringer på markedet for køb og salg af boliger og ejendomme.

Selvstændig ejendomsmægler i tre årtier

Årsskiftet markerede et rundt tal for Estate mægler Kjeld Faaborg, Ulsnæs Centret. 1. januar 1992 overtog han ejendomsmæglervirksomheden fra sin forgænger Peter Bertelsen.

“Jeg blev ansat i 1990 og overtog et velrenomeret ejendomsmæglerfirma, der var startet i 1973. Vi kom hertil i 1987. Min kone Yvonne var blevet ansat i et advokatkontor i Gråsten. Gennem hende lærte jeg byens advokater og ejendomsmæglere og dermed også min forgænger at kende. Jeg er udlært revisor ved KPMG,” fortæller 54-årige Kjeld Faaborg, der stammer fra Løjt Kirkeby.

“Man må sige, tingene har ændret sig gennem de 30 år. Det er ligesom den forandring, der er sket for den lille købmand henne om hjørnet. Der er større afstand til kunderne end tidligere. Da jeg kom hertil, var der tre ejendomsmæglere i Gråsten, to i Broager og tre i Padborg. Den tid har ændret sig.”

“Internettet har gjort sit indtog. I starten skrev vi købsaftaler på skrivemaskinen. Der var ingen digitale billeder. Vi lavede købskontrakter ud fra et standardsæt fra ejendomsmæglerforeningen. Senere kom der ekstra aftalebetingelser til med huseftersyn og tilstandsrapport. Dertil kom undersøgelsen af kommunale data. Det gjorde en købsaftale mere kompliceret. Købere kan kloge i mange verdenshjørner. Det giver god mening. Der er ingen tvivl om, den huseftersynsordning, der blev indført i 1996, var det eneste rigtige. Ejerskifteforsikringen og elinstallationseftersynet kom til i 2012. Sagsmappen med dokumenter er tredoblet siden dengang. Der er et meget mere bredt spektret fokus på salgsbetingelser. Det giver også færre sager med fejl og mangler efter huskøb. Der er ingen tvivl om, det er bedst at få svesken på disken helt fra start,” konkluderer 30 års jubilaren.

Specialisering

Han er specialiseret i mindre boligejendomme som huse, sommerhuse og andelsboliger.

“Der er en tendens til større specialisering. Nogle sælger boligejendomme, andre erhvervs- og landbrug. Vi bliver målt og vejet. Der er tilfredshedsundersøgelser af den enkelte ejendomsmægler. Mægler­foreningen holder os i kort snor. I 1993 blev der indført krav om autorisation. Da jeg startede i 1992, kunne jeg gå hen på dommerkontoret og hente et næringsbrev. Jeg behøvede ingen eksamen,” fortæller Kjeld Faaborg, der er uddannet statsautoriseret ejendomsmægler og valuar.

Han bifalder udviklingen, fordi det ud over stigende krav og mere besvær også borger for kvaliteten i ejendomshandlen. 

Jæger

30 års jubilaren er naturmenneske. Han går gerne på jagt og er engageret i naturpleje og skovrejsning. En anden hobby er oplevelsesrejser med familien, som han håber at få mere tid til. Sønnen Jonas på 24 år er gået ind i firmaet. Om han tager over ved faderen ikke endnu.

“Det vil tiden vise,” konkluderer ejendomsmægleren, der ud over en veldrevet virksomhed arbejder på at give værdier som at behandle andre ordentligt og passe på naturen videre til kommende generationer. ■

Skrevet af

Lise Kristensen
Lise KristensenJournalist
Ring til 20 75 79 12

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.