Butikkerne i Gråsten historiske centrum bliver hårdt ramt, hvis Rema 1000 åbner i Ulsnæs Centret.

Rema 1000 rammer den historiske midtby

Den historiske bymidte i Gråsten bliver hårdt ramt, hvis Rema 1000 åbner en ny dagligvarebutik i Ulsnæs Centret.

Ifølge en rapport, som rådgivningsfirmaet COWI har udarbejdet for Sønderborg Kommune og som Gråsten Avis har fået indsigt i, vurderes det, at der årligt flyttes ca. 6-7 millioner kr. i omsætning fra bymidten til Ulsnæs Centret. 

Det svarer til et tab på 60-100 daglige indkøbsture i bymidten. Det fremgår af rapporten, at dette betyder en nedgang på 10% i omsætning hos dagligvareforretningerne ALDI og Fakta. Og det er ikke kun de direkte konkurrenter til Rema 1000, der vil opleve omsætningstab. Rapporten påpeger en nedgang på 5% på den samlede omsætning i detailhandlen i Gråsten.

Rådgiverne hos COWI sætter dermed tal på bekymringerne fra flere af de handelsdrivende i Gråsten.

“Vi er bekymrede for konsekvensen for vores historiske midtby, at der lægges endnu en dagligvareforretning i Ulsnæs Centret. Vi foreslår derfor, at Rema 1000 udnytter nogle af de ledige bygninger i Nygade. Der har været dagligvarebutik før, det kan der komme igen,” udtaler formand for Gråsten Handelsstandsforening, Gunnar Hattesen. 

Hårdt presset

Gråstens bymidte har i forvejen lidt mærkbare tab, efter at Gigthospitalet i løbet af 2019 er flyttet til Sønderborg. Det kan mærkes hos butiksejerne, at 100 medarbejdere, 5.000 patienter og pårørende ikke længere handler i byen. 

Men Gråsten Handelsstand bevarer optimismen.

“Den historiske bymidte i Gråsten er et godt sted at handle, at spise og hygge sig. Det vil vi gerne arbejde for, at det bliver ved med at være,” siger Gunnar Hattesen. ■

Skrevet af

Lene Neumann Jepsen
Lene Neumann Jepsen Kommunikationskonsulent
Ring 31 17 05 27

Fotos af

Jimmy Christensen
Jimmy ChristensenFotograf
Ring 29 25 95 50