Redaktør Poul-Erik Thomsen

Redaktør Poul-Erik Thomsen

Lyseblå helte blev til ofre

Redaktør Poul-Erik Thomsen fortalte levende over for 70 tilhørere på Museet Oldemorstoft om grænsegendarmerne, der ikke har haft en fortjent plads i erindringskulturen.

Foredraget tog udgangspunkt i hans bog “Ingen så det komme”, hvor han fortæller om Grænsegendarmeriet fra Kongeåen, der blev modtaget som nogle af genforeningens helte i Sønderjylland. Blot 25 år senere var heltene blevet til ofre.

Grænsegendarmernes indespærring i Frøslevlejren og ophold i tyske koncentrationslejre blev ouverturen til slutspillet for Grænsegendarmeriet.

Op mod 300 gendarmer blev interneret den 19. og 20. september 1944 og placeret i Frøslevlejren. Og 141 gendarmer blev med tog i kreaturvogne sendt til KZ-lejren i Neuengamme syd for Hamborg som bestemmelsessted.

For mange blev det også en endestation.

Mange gjode en indsats for at redde gendarmerne, især deres koner, kærester og forældre, som sendte dem breve og pakker.

38 grænsegendarmer døde i det nazistiske kz-helvede. Endnu flere vendte invaliderede tilbage, og Grænsegendarmeriet genvandt aldrig tidligere tiders styrke.

Blandt tilhørerne var Poul Erik Petersen, hvis far og farfar var gendarm og tolder.

Bedstefaren blev ført til Neuengamme, mens faren nåede at gå under jorden og slap for internering. Derfor var det yderst interessant for Poul Erik Petersen at lytte til foredraget. ■

Skrevet af

Ditte Vennits Nielsen
Ditte Vennits NielsenLokalredaktør Bov
Ring 25 98 91 80

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.