Gråsten Skakklub fejrer i pinsen 100-års jubilæum med deltagelse af skakspillere fra hele landet, der fejrer den aldrende skakklubs mange traditionsrige træk.

Formand er Hansjørgen Clausen.

Gråsten Skakklub fejrer 100-års jubilæum med stor turnering

Gråsten Skakklub fylder 100 år. 

Det fejres med en stor jubilæumsturnering med deltagelse af 65 skakspillere på Gråsten Skole i pinsen.

Der er store præmier på 8000 kr og 2000 kr til de bedste udi skaktrækkenes ædle kunst. Flere stormestre deltager i jubilæumsturneringen.

“Gråsten Skakklub blev stiftet 17. november 1924 i Gråsten Præstegård af pastor Troensegaard-Hansen og bankbestyrer Blond. Der indmeldtes straks 17 medlemmer. Årskontingentet var tre kroner. Formand blev pastor Troensegaard, kasserer bankbestyrer Blond, sekretær lærer L. Andersen med købmand Uldall og amtsvejinspektør Dalsgaard som suppleanter. Spilledage var om mandagen,” fortæller formand for Gråsten Skakklub gennem 40 år, Hansjørgen Clausen, Egernsund.

Skak er godt for hjernen

Gråsten Skakklub blev medlem af 4. hovedkreds, som var den sønderjyske af slagsen. I dag er skakklubben del af DSU – Dansk Skak Union. Skakklubben har udgivet et jubilæumsskrift, hvor skakkens storhedstider og medlemstal er skildret gennem de 100 år. Der har faktisk på et tidspunkt været tre skakklubber i Gråsten. Blandt andet var der Gråsten Arbejder Skakklub, der slog sine folder på slagteriet i Gråsten. I 1930’erne var der så mange skakspillere i byen, at erhvervsdrivende og arbejdere spillede i hver deres klub. Alnor havde sin egen skakklub en snes år.

I dag er skakspillet forenet et og samme sted med spillere af begge køn og spredt aldersfordeling ved brættet.

“Det er mest de ældre, der spiller skak. Der er skoleskak til 3.-4. klasse, men børnene stopper i konfirmationsalderen og har i dag så mange tilbud med spil på nettet og håndbold og fodbold,” siger Hansjørgen Clausen, der i en alder af 64 år ikke har opgivet at vinde flere unge mennesker for sagen.

“Skak er for dem, der godt kan lide at bruge hovedet. Skakkens storhedstid var 1960’erne og 1970’erne, hvor skak var en folkesport,” fortæller Hansjørgen Clausen, som ikke bliver træt af at fortælle, skakspil skærper hjernen, koncentrationen og indlæringsevnen.

Unge spillere

I 1960’erne var flere skakspillere medlem af både Gråsten Skakklub og Gråsten Arbejder Skakklub. Midt i 1960’erne blev de to klubber sammenlagt. I 1968 blev hovedorganisationen Dansk Arbejder Skak Forening opløst efter 44 års virke og skakken blev i DSU.

I 2002 blev Gråsten Skakklub hædret med Dansk Skak Unions Initiativpræmie, da det lykkedes at skaffe mange nye, unge medlemmer, og klubben deltog flittigt i turneringer rundt om i landet. Gråsten Skakklubs unge spillere har begået sig godt i nationale turneringer. I 2007 vandt Gråsten Skakklubs stortalent Rasmus Lund Petersen Danmarksmesterskaberne i skoleskak.

Klubben arrangerer om sommeren terrasseskak, hvor medlemmerne på skift lægger terrasse til.

Klubben har i dag 22 medlemmer og deltager i turneringer landet over på alle niveauer blandt andet i Mester 1 og Mester 2 rækkerne. 

Det er stolte skaktraditioner, der bliver holdt i hævd i Gråsten. 

Formand Hansjørgen Clausen ser jubilæumsturneringen som udtryk for, han og hele klubben formår at føre den traditionsrige brætsport stilsikkert ind i sit andet traditionsrige århundrede i slotsbyen. ■

Denne artikel er lagt på Gråsten Avis | Bov Avis den 16. maj 2024

Skrevet af

Lise Kristensen
Lise KristensenJournalist
Ring til 20 75 79 12

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.