Sommelier Gråsten

Per Beierholm er blevet uddannet sommelier. Han har en bred viden om vinfremstilling og forskellige druesorter.

Gråsten får sin første sommelier

Per Beierholm i Gråsten er vild med vin.

Af Marie Christensen

Forleden fik han besked om, at han havde bestået anden del af Vinakademiets sommelieruddannelse, og dermed kan kalde sig færdiguddannet sommelier.

En sommelier er en person, der har en bred viden om vin, vinfremstilling og forskellige druesorter, og som kan servere en vin, så alt går op i en højere enhed med hensyn til især vinens temperatur, og maden der serveres dertil.

I Danmark bliver man Sommelier ved at gå på Vinakademiet i et år. Man er til undervisning i to dage om måneden, og det suppleres med en masse forberedelse hjemmefra. Man kan vælge at tage den enten i Silkeborg eller København, og Per valgte Silkeborg.

“Uddannelsen består af to dele: Niveau et og to, hvert bestående af et halvt år. I afslutningen af niveau et, skal man bestå en eksamen, for at gå videre til det næste niveau. Når man har bestået den afsluttende eksamen i niveau to, er man sommelier,” siger Per Beierholm.

Krævende uddannelse

Sommelieruddannelsen er meget krævende. Per Beierholm brugte næsten alt sin fritid på at læse om vin, da uddannelsen kræver meget forberedelse og selvstudie.

Det første halve år er den dog knap så krævende. Der tilegner man sig den grundlæggende viden og færdigheder, hvor man på næste niveau går meget mere i dybden og får detaljeret viden om vindistrikter, druesorter, vintyper samt vindefekter og øl.

Når man er færdig med det sidste modul, skal man op til den afsluttende eksamen. Den består af fire dele: Teori, mad og vin, vindefekter og spiritus og blindsmagning.

“Til blindsmagningen får man serveret fire glas vin, som man skal analysere ved hjælp af et skema med 24 punkter, som man skal huske. De inkluderer f.eks. farven, duft- og smagsnoter, og til sidst skal man give et bud på druesort, årgang, serveringstemperatur osv.,” fortæller Per Beierholm.

Prøven er utrolig svær, og derfor var det kun tre ud af de femten der gik op nu, der bestod første gang. Per var en af dem, der måtte op til reeksamen i teori, da det var den eneste del, han ikke bestod.

På grund af coroma-krisen var det ikke alle, der gik op nu. Man kunne nemlig vælge at vente til restriktionerne bliver ophævet, hvilket knap 10 fra Per Beierholms hold gjorde. Når alle så har bestået, bliver der holdt en lille ceremoni, hvor alle får overrakt et diplom og et læderforklæde med deres navn indgraveret.

Vinaftener

Mange tager sommelieruddannelsen for at kunne arbejde som vintjener på en restaurant eller fordi de har en vinbutik. Per Beierholm er uddeler i Super­Brugsen i Augusten­borg, og vil bruge uddannelsen til at holde vinaftner og vinsmagninger som en del af sit arbejde. 

“Jeg er også blevet bedre til at vejlede mine kunder i, hvilken vin, der ville gå godt til deres mad, og give dem idéer til vine, der minder om det, de godt kan lide,” siger Per Beierholm. ■

Skrevet af
Marie Christensen

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.