Kunstnerkolonien i Egernsund eksisterede fra 1882 til 1920 og samlede nogle af Tysklands dygtigste malere.

Fra den glemte til den synlige kunstnerkoloni

Engang var kunstnerkolonien i Egernsund Tysklands næststørste. Mere end 40 kunstnere regnes i dag for en del af kunstnerkolonien.

På nordsiden af Flensborg Fjord samledes en kunstnerkoloni, hvor tilrejsende malere mødtes med lokale hver sommer fra 1882.

Stephan Kleinschmidt (SP) mener, at kunstnerkolonien fra Egernsund har et stort potentiale for at kunne tiltrække turister.

“Kunstværker fra koloniens kunstnere er kun sporadisk blevet præsenteret gennem årene. Det skal der gøres om på”, mener Stephan Kleinschmidt, der forslår en ny permanent udstilling langs Flensborg Fjord.

Unge malere blev fascineret af fjordlandskabet, vandet og de skiftende lysforhold samt det rolige liv med fragtskibe, færger og fiskere. Efter Genforeningen i 1920 gik kunstnerkolonien i glemmebogen, da den i dansk kunsthistorie blev betragtet som en tysk koloni. 

“Derfor er 2021 – året efter 100-året for Genforeningen – det helt rigtige år at tage initiativ til en ny permanente udstilling”, mener Slesvigsk Parti Sønderborg.

“Vi vil gribe fat i de unikke, stedbundne potentialer som afsæt for bæredygtig udvikling. Egernsund var mødested for en række anerkendte tyske kunstnere, der på mange måder minder om Skagen-malerne. Det er en historie der ikke kun skal fortælles; men også ses i området, et stedbundne potentiale, der skal indfries og en ny attraktion, der skal tiltrække flere gæster til området”, siger Stephan Kleinschmidt, der er gruppeformand for Slesvigsk Parti Sønderborg og formand for Udvalget for Kultur, Idræt, Handel og Turisme. 

Konkret foreslår Slesvigsk Parti at etablere en udstilling – fx i tilknytning ril Cathrinesminde Teglværk, hvor der præsenteres udvalgte værker af de ca. 40 kunstnere, der var en del af kunstnerkolonien. Herudover skal succesen fra 2016 gentages, hvor Museum Sønderjylland ni steder i og omkring Egernsund opsatte tomme rammer med en kopi af et maleri nedenunder, så man kunne se motivet før og nu. Disse blev pillet ned efter udstillingen; men skal op igen vis det går efter Slesvigsk Partis plan.

“Museumsberg i Flensborg har en fin og repræsentativ samling af de vigtigste kunstværker og netop samarbejdet med museet og kultursamarbejdet på tværs af grænsen skal være løftestangen for realiseringen af projektet”, siger Christel Leiendecker, der er medlem af Udvalget for Kultur, Idræt, Handel og Turisme. ■

Skrevet af

Gunnar Hattesen
Gunnar HattesenAnsvarshavende redaktør
Ring 21 16 06 83

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.