Lisbeth Feldstedt er parat til at vejlede folk om diabetes 2. Foto Ingrid Johannsen.

Gråsten Apotek går til kamp mod diabetes 2

Over 1.000 i Sønderborg Kommune har type 2-diabetes uden at vide det.

Kender du din risiko for type 2-diabetes, er der meget, du kan gøre for at forebygge sygdommen. Derfor opfordrer Gråsten Apotek alle til at lade sig teste torsdag den 14. november

I Sønderborg Kommune går 1.148 personer rundt med type 2-diabetes uden at vide det, og 5.738 skønnes at have prædiabetes, som betyder, at de har meget høj risiko for at udvikle type 2-diabetes.  

Type-2 diabetes udvikler sig som regel langsomt, og derfor opdager de færreste sygdommen i tide.

Type 2-diabetes er en alvorlig sygdom, som på længere sigt kan medføre amputationer eller livstruende følgesygdomme som blodpropper og nyresvigt. Men ved at opdage type 2-diabetes i tide kan man forebygge de farlige følgesygdomme.

Vægttab

Hvert år til Verdens Diabetesdag den 14. november sætter Diabetesforeningen fokus på tidlig opsporing af type 2-diabetes. I forbindelse med sidste års kampagne tog flere end 30.000 danskere Diabetesforeningens risikotest, og flere end halvdelen af dem blev anbefalet at søge læge på grund af høj risiko for type 2-diabetes. Den høje risiko er overraskende for mange, fordi type 2-diabetes typisk udvikler sig så langsomt, at mange ikke mærker det.

Oplever man kløe, højt væskeindtag eller tissetrang kan det være tidlige tegn på type 2-diabetes. Har man nogle af de symptomer, bør man gå til lægen, siger Tanja Thybo, der understreger, at det også er en god idé at finde ud af, om man er i risikogruppen, inden man får symptomer. Hvis man har type-2 diabetes i familien eller er overvægtig, så har man en forhøjet risiko for at udvikle type-2 diabetes og skal være ekstra opmærksom.

Tag risikotesten

På Gråsten Apotek kan man benytte sig af muligheden for at tage en risikotest. Risikotesten består af 7 simple spørgsmål, som placerer folk i en risikogruppe. Testen er udviklet af forskere på Diabetes Research Centre på Leicester Universitet i England.

“Vi tilbyder medicinsamtaler til patienter, der har fået konstateret en kronisk lidelse inden for det sidste halve år. For at sikre en bedre og mere rigtig medicinering”, siger 28-årige Lisbeth Feldstedt, der er informationsfarmaceut.

“Vi ønsker, at højne patientens viden om den korrekte medicin samt øge ‘velfærden’ hos hver enkelte patient”, siger Lisbeth Feldstedt.

“Kan vi højne trygheden hos den enkelte patient ved at sikre en korrekt medicinering, kan mange af følge skaderne ved eksempelvis diabetes rask væk undgås. Derfor har vi gode produkter til at behandle fødderne med, da dårligt blodomløb ofte er en følgevirkning til diabetes”, siger Lisbeth Feldsted. ■

Skrevet af

Ingrid Johannsen
Ingrid JohannsenMediechef
Ring 21 19 02 80

Fotos af

Ingrid Johannsen
Ingrid JohannsenMediechef
Ring 21 19 02 80