Artikelbeskrivelse

Egernsunder tapper vin

Af Signe Svane Kryger
Den tidligere bankmand, Jørn Rørholm, Egernsund, har i dag en hobby som vinavler.
Det har resulteret i en vingård på Sydals, hvor han sammen med tre andre fremstiller en velsmagende kvalitetsvin.
2015 var et hårdt år for vinavlere i Danmark og deriblandt vinavler Jørn Rørholm.
”Det sene forår og den kølige og fugtige sommer bevirkede, at blomstringen var en måned forsinket”, konstaterer Jørn Rørholm.
Omstændighederne medførte, at Jørn Rørholms 500 vinstokke fik noget svampesygdom, som resulterede i, at høsten ikke kunne finde sted, men det gav ikke Jørn Rørholm mindre blod på tanden.
Hans forkærlighed for vinavl startede i 2006, da han sammen sin kone tog ud til en vingård i Ullerup.
”Jeg så en annonce i avisen, hvor der stod, at der var åben vingård i Ullerup, og da vi kom derud, blev vi grebet af stemningen og den dejlige vin, og så vidste jeg, at vi skulle have en vingård”, erindrer Jørn Rørholm.

Fra idé til virkelighed

Efter besøget snakkede han med sin datter og svigersøn, som havde plads og var med på idéen om en vingård, og derfra gik arbejdet i gang.
Jørn Rørholm tog initiativ til samarbejde med sin svigersøn, Jan Lorenzen, og de har i dag Fjelby Vingård og vineri, som ligger i Fjelby på Sydals, hvor de sammen passer vingården.
Imens vingården blev etableret, indledte Jørn og Jan et samarbejde med Henning N. Larsen, som er vinavler fra Ullerup og Bjarne Rasmussen, vinavler fra Rinkenæs, om at lave deres vin sammen i et nyt vineri på Fjelby Vingård.

Høsten er spændende

Efter mange timers hårdt arbejde, plantning og plejning af vinstokkene og indretning af det nye vineri i 2011, kunne den første vin endelig fremstilles i 2012.
”Hver gang vi høster, er det spændende, hvor god vin vi kan lave, og det kan jeg godt lide, for resultatet er forskelligt fra gang til gang. Hvis det har været en god sæson, kan der blive helt op til et ton druer, mens der andre gange ikke er ligeså meget”, fortæller Jørn Rørholm.
Og det tør siges, at Jørn Rørholm er kendt for gode resultater.
Vinen fra år 2014 var så god, at vingården fik to anerkendelser fra Vinavl Syd og Dansk Vinskue 2015 for henholdsvis en hvidvin og en rosévin.
Med henblik på fremtiden glæder han sig til, at alle fortsætter med at arbejde sammen både om vingården og vineriet, så der kan blive lavet masser af god vin i fremtiden.
”Jeg håber på, at opleve at vinstokkene fylder 30 år, for det ville være et stort højdepunkt for mig. Min far fylder snart 102 år, så jeg har da gode udsigter til at holde nogle år endnu!”, lyder det smilende fra Jørn Rørholm. 
Vin-als-01