Andreas Thulstrup kører ture i sin røde kabinescooter med påskriften I’ve got the power, og den giver ham friheden til at komme ud og se sig omkring.

Andreas Thulstrup er selvkørende

Kreaturslagter og inkarneret sejler, Andreas Thulstrup, der stærkt nærmer sig de 86 år, tilbringer sit otium i en ældrebolig på Dalsmark i Rinkenæs. 

Han nyder tilværelsen med udsigt over marken og tæt på Flensborg Fjord, som han ofte kører langs i sin knaldrøde kabinescooter.

“Jeg står op klokken fire fem stykker hver morgen,” fortæller slagteren, der aldrig er ophørt med at være morgen menneske efter at være mødt tidligt ind på de slagterier, han arbejdede på gennem et langt arbejdsliv.

Familien boede i hus ved Nybøl Nor, da han og Ruth flyttede til Gråsten i forbindelse med hans ansættelse på det stedlige slagteri. 

De tre sønner voksede op med udsigt til Nybøl Nor. Thulstrups flyttede til Bylderup Bov, da han blev ansat på det private slagteri. Med årene opnåede han stor forstand på dyrekroppe, slagtedyrenes fodertilstand og hvor, de forskellige kødspiser sidder på grisen eller kreaturet.

“Jeg har handlet med dyr i Tyskland og taget mig af forretningspartnere, der kom på besøg for at lave aftaler om at aftage kød til supermarkeder eller forarbejdning,” fortæller den inkarnerede slagter, der har stor glæde af sin indsigt i dyrekroppe og udskæringer også her på sine gamle dage.

God medister

Han er mand for at lave gode pølsespiser, en ordentlig medister og en velsmagende frikadelle. Specialiserede slagterbutikker er en sjældenhed. Det er en skam, mener Andreas Thulstrup. Han ved, hvor de gode pølsemagere er at finde og kender slagterfamilierne i det sønderjyske.

“Jeg er lidt kræsen,” fortæller den pensionerede slagter.

Det skal forstås sådan, at han bedre kan lide kød end grøntsager. Det gik tilbage med Ruth for omkring ti år siden. Ægteparret flyttede på deres ældre dage til Dyrekobbel i Gråsten. For ti år siden fik hustruen konstateret demens og var også fysisk faldet meget tilbage.

“Jeg kunne ikke længere blive ved med at have hende i et hus med trapper,” fortæller Andreas Thulstrup.

Kabinescooter

Parret fik den plejebolig, han nu bor alene i. Ruth kom på Dalsmark Plejehjem i november 2012. Hun blev mere og mere dement og plejekrævende og døde i 2016. Andreas Thulstrup kom meget på plejehjemmet for at se til sin hustru, men følte sig afmægtig over for hendes afhængighed af andre.

“Jeg er kommet på plejehjemmet også efter Ruths død og har lavet frikadeller og medister og hjulpet til ved arrangementer og udflugter. Jeg sidder gerne og skræller et æble eller en appelsin til nogle af beboerne, og jeg lader mig ikke gå på af, hvis nogle af dem pludselig har et “uheld” og skal hjælpes på toilettet. Der er kommet så meget nyt personale. Nu duer det under dække af hygiejneregler og lignende ikke, at jeg laver medister og frikadeller til dem mere. De kommer heller ikke på så mange ture og udflugter. Det er synd og skam, for de gamle mennesker har brug for adspredelser og at komme lidt ud. Jeg skal ikke på Dalsmark Plejehjem som beboer,” siger Andreas Thulstrup, der ville betragte det som et fængsel at sidde passivt hen og være afhængig af andre.

Som det er nu, tager han sin kabinescooter og kører en tur til Brunsnæs, Sønderhav eller over grænsen og køber er par kasser øl, som lige kan være i kabinen. Han tilrettelægger turene nøje og ved, hvor længe der er strøm på køretøjets kraftige batteri, så han kan komme ud og hjem på en “tank”. ■

Andreas Thulstrup fylder snart 86 år og har besluttet, han ikke vil på Dalsmark Plejehjem, for han føler, udviklingen er gået i retningen af en passivisering og færre gode oplevelser for beboerne.

Skrevet af

Lise Kristensen
Lise KristensenJournalist
Ring til 20 75 79 12

Fotos af

Lise Kristensen
Lise KristensenJournalist
Ring til 20 75 79 12

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.