blank

Musikkens sprog omfavner enhver, som har modet og viljen til at spille. Et sprog og en verden som for Kristian Johannes Dalgaard Daus er blevet en uundværlig del af hverdagen.

Violin-talent fra Brunsnæs

Skjorten på, violinen i hånden og så er 19-årige Kristian Johannes Dalgaard Daus klar til musik i 3.g på Sønderborg Statsskole. 

Dagen starter ud med en bustur fra Brunsnæs til Sønderborg, og netop i Brunsnæs fik Kristian violinen i hånden for første gang. 

Egentligt var det ikke de skarpe toner fra det lille instrument, som var Kristians første instrument ønske, da han i 0. klasse skulle starte på musik. Han ville spille trommer, men fik en violin, og det har han været glad for lige siden.

Det siges, at violinen er et af de sværeste instrumenter at mestre, dog ikke umuligt, og Kristians gå-på-mod med violinen har åbnet en helt ny verden for ham.

“Jeg spiller ikke bare for at spille. Når man spiller forskellige musikinstrumenter, kommer man til at lære en masse mennesker at kende igennem musikken. Man snakker igennem musikken”, fortæller Kristian Johannes Dalgaard Daus.

Folkemusik

Dette musikalske sprog har mange forskellige genrer som kan udforskes. Kristian har selv specialiseret sig i netop to genre fra det brede musikspektrum.

Når han spiller hjemme eller til sin soloundervisning på Sønderborg Musikskole spiller han klassisk, men så snart han tager med sin medmusikere fra Folk Baltica eller Glimt I Øret spilles der Folkemusik for fulde drøn.

Men med et suk i stemmen, og en kort tænkepause har Kristian ligesom så mange andre musikere lidt under Coronakrisen. 

Mange af hans koncerter er blevet aflyst. Musikken er dog ikke helt væk fra Kristians hverdag. For når skolen ringer til fyraften, og der er blevet spillet alt fra moderne popmusik til de gamle klassikere med de musikalske klassekammerater, trækker Kristian sig tilbage til musiklokalerne for at glemme omverden for et musikstykkes tid.

“Når jeg spiller musik, bliver jeg lukket inde i den verden, og så tænker jeg ikke på andre ting end hvad jeg laver nu og her. Det er en måde at holde sig fast i nuet på, uden at tænke på fremtiden eller hvad der sket”, siger violinisten.

Når alt kommer til alt, er musik for Kristian noget som skal være tilgængeligt for alle, uanset om man bor i Broager eller i København. 

“Jeg synes, det er en vigtig ting at lærere fra Sønderborg tager til Broager for at lære børn i Broager musikken. Alle skal have en lige chance for musikken”, mener Kristian Johannes Dalgaard Daus. ■

Skrevet af 
Malou Heigl

Fotos af
Malou Heigl