Salen var fyldt til afstemningsfesten på Frøslev Kro.

Traditionsrig afstemningsfest på Frøslev Kro

Traditionen tro afholdt His­torisk Forening for Bov og Holbøl Sogne afstemningsaften på Frøs­lev Kro, hvor 60 deltagere fyldte salen. 

Den 10. februar 1920 var dagen, hvor sønderjyderne, efter 56 år under tysk fremmedherredømme, stemte sig hjem til Danmark.

Formanden H. C. Jørgensen bød velkommen og læste op fra en artikel i Flens­borg Avis fra dagen efter afstemningen, den 11. februar 1920.

Foredragsholder var tidligere chefredaktør for Der Nord­schleswiger, Siegfried Matlok, som er født den 5. juni 1945 i Flens­borg i en dansk-tysk grænselandsfamilie. Han har igennem mange årtier været en fremtrædende stemme for det tyske mindretal og har bl.a. haft programserien “Dansk-tysk med Matlok” på DK 4.

“I år er det 105 år siden, at folkeafstemningen fandt sted og 70-året for København-Bonn erklæringerne, som fastslog, at bekendelsen til dansk eller tysk nationalitet og kultur i det dansk-tyske grænseland i Søn­der­jylland er fri og ikke må efterprøves”, sagde en veloplagt Siegfried Matlok.

Han fortalte om baggrunden for Gen­for­enin­gen, om Dan­marks nederlag i 1864 og om Tysk­lands nederlag i 1. Verdens­krig, som muliggjorde Genforeningen i 1920.

Siegfried Matlok fremhævede historiske kriser, krig og ufred, som prægede udviklingen i verden og grænseområdet i Sønder­jylland. Herunder den store økonomiske krise i 1930‘erne, 2. Verdenskrig og retsopgøret efter befrielsen i 1945. 

Han kom ind på Den kolde Krig, som opstod mellem Sov­jetunionen og USA i perioden fra 1945 til 1991, og betydningen af murens fald og genforeningen mellem Øst- og Vesttyskland i 1990.

“I 1957 blev Rom­trak­taten, Det Europæiske Øko­nomiske Fælles­skab (EØF) oprettet, og dette blev starten på et tættere samarbejde i Europa med ønsket om at skab fred. Af­gørende begivenheder i det dansk-tyske samarbejde var Køben­havn-Bonn erklæringerne i 1955.  og dansk medlemskab af det Europæiske Fælles­skab i 1972”, sagde Siegfried Matlok.

“Der er sket en stor udvikling i samarbejdet mellem Dan­mark og Tysk­land. Vi er kommet tættere på hinanden, og forholdet beror nu på gensidig tillid. Menne­sker mødes i grænseoverskridende aktiviteter og der er en stor grænsependling, begge veje. Mange tyskere er flyttet til Dan­mark og bliver integreret i lokal­samfundet”, fortalte Siegfried Matlok, som leverede et foredrag med stort engagement, energi og kant, og afsluttede med at nævne perspektiver for det kommende tyske valg, efter at flertalsregeringen under den socialdemokratiske kansler Scholz brød sammen før jul.■

Formand for Historisk Forening for Bov og Holbøl Sogne, H.C. Jørgensen, bød velkommen.

blank

Siegfried Matlok leverede et foredrag med stort engagement, energi og kant.

Denne artikel er lagt på Gråsten Avis | Bov Avis den 20. februar 2025

Skrevet af

Helle Hockerup
Helle HockerupLokalredaktør
Ring 22 92 21 19

Fotos af

Helle Hockerup
Helle HockerupLokalredaktør
Ring 22 92 21 19

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.