Folketingskandidaterne Chris Preuss (V) og Benny Engelbrecht (S) var i valgduel i Gråsten. Ordstyrer var redaktør Siegfried Matlok.

Sundhedsvæsnet lægger sønderjyder på sinde

Der var flest spørgsmål til sundhedssektoren, da der mandag aften var valgduel mellem folketingskandidaterne Benny Engelbrecht (S) og Chris Preuss ((V).

Ansatte, brugere og pårørende i Sundhedsvæsnet er stærkt bekymrede for, psykiatrien og sundhedssektoren er ved at bryde sammen.

“Vi kan spare på energien og spise selleribøffer for at spare penge, men det værste er, hvis vi skal være bange for at komme på sygehuset, fordi personalet skal løbe rasende stærkt” sagde en tilhører.

“Hvordan vil I få sundhedsvæsnet og psykiatrien til at hænge sammen?” lød spørgsmålene til de to kandidater fra tilhørerne, der også pegede på den tidkrævende dokumentation.

Chris Preuss foreslog at tage alle berørte parter med ind i et lukket rum og lave nye løsninger fra bunden.

“Vi har foreslået et fuldtidsfradrag, men lad mig sige med det samme. Problemet bliver ikke løst af politikerne alene,” sagde han i erkendelse af, der er et kæmpemæssigt efterslæb på sundhedsområdet og ikke mindst i psykiatrien.

Sygeplejersker

Chris Preuss nævnte flere gange den sidste tids dokumentar om forholdene på et plejehjem i Køge, hvor de gamle bliver talt ned til og skældt hæder og ære fra. 

Han tror ikke på, det hjælper at betale mere for fuldtidsarbejde til sygeplejersker, hvis det kniber med at hente børn i børnehaven. En tilhører fortalte, hans hustru var sygeplejerske på en afdeling, hvor fem ud af 58 sygeplejersker er på fuld tid. De ønsker ikke at gå op i tid på grund af det arbejdspres, det giver.

“Vi klarer ikke problemerne med et quick fix. Det ville have været en katastrofe, hvis vi havde fulgt daværende forslag for tre et halvt år siden og nedlagt regionerne og indført professionelle bestyrelser i stedet for, så vi havde stået med det lige midt under Coronaen. Langt de fleste steder er det ikke så grelt, som vi så i dokumentaren. Vi skal holde op med at stille nye krav fra Christiansborgs side, hver gang der kommer en ny dokumentar. Sønderborg kommune har vist, hvordan vi afskaffer skemaer og bureaukrati i sundhedssektoren. Vi skal træde et skridt tilbage og stole på fagligheden i stedet for hele tiden at skælde ledelsen i sundhedsvæsnet ud for ikke at være god nok,” mente Benny Engelbrecht.

Chris Preuss påpegede de mange eksempler på ting, der er gået galt i sundheds- og ældresektoren den forgangne valgperiode. En pensioneret sygeplejerske sagde, at tre år med Mette Frederiksen ved roret har ikke været sjovt på grund af den topstyring, der har været.

“Man har glemt de mennesker, der arbejder i sundhedssektoren,” sagde Lillian Marcussen.

Der var bred enighed om, det står skralt til og talrige eksempler på samme, men nogen universalløsning blev tilhørerne ikke stillet i udsigt, da emnet er stærkt kompliceret. ■

Skrevet af

Lise Kristensen
Lise KristensenJournalist
Ring til 20 75 79 12

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.