
Det lille Teater opfører til sommer I.P. Nielsen Hendes Majestæts sønderjyske minister på friluftsscenen i Ladegårdskov, hvor alt bliver bygget op af husgruppen og andre hjælpere blandt andet tidligere formand Ole Gaul Nilum.
Stadig ledige roller i egnsspil om I.P. Nielsen
I.P. Nielsen – Dronningens sønderjyske Minister hedder Det lille Teaters sommerspil i Ladegårdskov.
Rollelisten er lang. Der er stadig ledige roller at få i amatørspillet både for voksne og børn. Sidstnævnte stod I.P. Nielsens hjerte meget nær, så der er behov for en del aktører af yngre dato i rollelisten.
“I.P. Nielsen var ikke minister. Han var socialdemokratisk politiker og folketingsmand. Titlen referer til Mindebogen om I.P.Nielsen, hvor der er et kapitel, der hedder “Hendens Majestæts Sønderjyske Minister.” Der står, at biskop Noack kaldte I.P. det under et møde på Folkehjem,” fortæller Det Lille Teaters tidligere mangeårige formand Ole Gaul Nilum.
Titlen er altså kunstnerisk frihed. Det fremgår iøvrigt af bogen, I.P. Nielsen mumlende fejede overdrivelsen til side, da han hørte den. Han var født i Tybjerglille på Sydsjælland og blev i 1920 sendt til Sønderjylland af statsminister Th. Stauning for at bygge bro mellem danske og tyske arbejdere efter genforeningen. Manuskriptforfatter er Marie Markvard Andersen. Hun har ikke haft en biografi eller et litterært værk at gå ud fra, men der foreligger en del skrifter og bøger om bageren I.P. Nielsen, der blev børnenes Kindervater og dronning Ingrids ven.
“Da der blev rejst en buste af I.P. Nielsen i Broager i 2023 faldt jeg i snak med Frode Sørensen om, hvorfor der aldrig var lavet et teaterstykke om I.P. Nielsen. Som sagt så gjort,” fortæller Ole Gaul Nilum, der i dag yder en stor indsats med den fysiske opsætning af spil.
Det røde hjørne
Frode Sørensen er tidligere skatteminister og byrådsmedlem og har skrevet bogen “Det røde hjørne” om I.P. Nielsen. Han har kigget manuskriptet efter for fejl, men ikke haft indflydelse på teaterstykket, der går over friluftsscenen i Ladegårdskov seks gange op til midsommer.
“I.P. Nielsen blev utrolig sur og gal over, den danske stat ville købe Gråsten Slot og give det til de kongelige som feriebolig. Det lagde han ikke skjul på over for daværende kronprinsesse Ingrid. Det udviklede sig til et nært venskab,” fortæller Ole Gaul, om forholdet mellem den principfaste socialdemokrat og konprinsessen, som er overleveret eftertiden i rige versioner.
Det går også igen i teaterstykket, som bliver indøvet i øjeblikket med forvetning om, alle roller bliver besat. I.P. Nielsen var medvirkende til, den senere dronning Ingrid engagerede sig stærkt i fattige og nødlidende børns sag, uanset om de var tyske eller danske. Han stillede også et badehus til rådighed for kongefamilien ved Dynt Strand, hvor hans familie boede. Her kørte kongefamilien ud og badede med de tre prinsesser om sommeren. De glade bademinder ved Vemmingbund har dronning Margrethe og hendes søstre fortalt om ved flere lejligheder. Der blev altså en royalist ud af den forhærdede socialdemokrat. Det var usædvanligt.
Allerede nu kan købes billetter til egnsspillet om I.P. Nielsen 15.-21. juni. Instruktør er Kim Asmussen. Museumsdirektør Axel Johnsen finder det berettiget at lave et teaterstykke om I.P.
“Det er en dejlig fortælling om et fantastisk samarbejde mellem kronprinsesse Ingrid og socialdemokraten I.P. Nielsen. Dengang havde Socialdemokratiet ikke noget varmt forhold til kongehuset. Det var et specielt og usædvanligt venskab for den tid,” siger Axel Johnsen. ■
Denne artikel er lagt på Gråsten Avis | Bov Avis den 19. marts 2025
Skrevet af
Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.