Peder J. Jensen bor selv ud mod Flensborg Fjord i Kollund og får ikke vindmøller og solceller i baghaven, men han skal omstille fra fossilt gas til grønne varmekilder inden 2035 og mener, landboerne ikke mindst i den sammenhæng bliver ladt fuldstændig i stikken.

Landdistrikterne lades i stikken i grøn omstilling

Hvis man spørger pensioneret grisehandler Peder J. Jensen, så er tiden inde til et oprør bannerført af borgerne i landdistrikterne mod den behandling, de får i den grønne omstilling. 

Milliardinvesteringen Padborg Energipark vil over cirka 900 hektar sprede gigantiske vindmøller og solcelleparker med lind hånd omkring små samfund som Lovtrup, Bredevad, Store Jyndevad, Terkelsbøl og Ravsted. 

Landdistrikterne kommer til at lægge jord til den grønne omstilling, som store investeringsselskaber tjener mange millioner på, mens landboerne bliver spist af med håndører, påpeger Peder J. Jensen, Kollund.

30-40 procent af borgerne i Aabenraa Kommune bor i landdistrikterne. De er positivt indstillet over for den grønne omstilling, og så skal de også kompenseres på rimelig vis, mener han.

Latterlige små beløb

Peder J. Jensen er med i den forhandlergruppe, der på lokalrådenes vegne repræsenterer landdistrikterne i forhold til projektor European Energy. 

Den pensionerede grisetransportør mener, investorer og politikere stikker lokalbefolkningen blår i øjnene, når man giver dem et par hundrede tusind kroner hvert år til lokale aktiviteter og initiativer som kompensation for de gener, de får. Det er peanuts i forhold til de reelle problematikker, der hører med til at lægge land til vindkraft, solceller og Power-to-X anlæg, mener talsmanden.

“Det er latterligt små beløb, der er tale om, når man tænker på et investeringsvolumen på mange milliarder kroner. De 50 arbejdspladser, man siger, Padborg Energipark fører med sig, går tabt i landbruget, der afstår sine jorder til den grønne omstilling. Aabenraa Kommune tjener ingen penge og får ingen arbejdspladser fra Padborg Energipark. De beløb, landdistrikterne bliver spist af med, er et hold-kæft-bolsje. Pad­borg Energi­park udløser alene omkring 100 millioner kroner om året fra den grønne pulje. Vi forhandler på femte måned med European Energy om kompensation for de ulemper, parken medfører. Indtil videre uden resultat,” siger Peder J. Jensen, der mener, 50 millioner på én gang ikke er for lidt i kompensation til landbosamfundene, der får mange ulemper af at ofre sig.

“Vi skal alle få varme fra ikke fossile brændsler i 2035. Her, hvor jeg bor, har vi gas. Den vil blive udfaset, men netop i landområderne får de ikke fjernvarme, fordi der er for lang afstand mellem husene. De er tvunget ud i bekostelige energikilder, der let kan koste 100.000 kroner, og de penge vil mange ude på landet have svært ved at låne i banken,” siger Peder J. Jensen, der ønsker at råbe folk op og få dem på barrikaderne, inden det er for sent, og de er begyndt at kives om nogle håndører fra energiselskabet European Energy, der står bag energiparken.

Forhandlingsgruppen har oprettet Facebook­gruppen Den GRØNNE omstilling. Ønsket er at skabe en debat, der kan påvirke energipark ejere og lokalpolitikere til at komme i gang med at afsætte midler og udarbejde en plan for at sikre, den grønne udstilling kommer ud til alle.

“Når Padborg Energi­park står færdig, sælger European Energy den til Saudi Arabien eller andre med store fortjenester. Tilbage står beboerne i landdistrikterne med store ulemper. De er ikke selv koblet på den energi, de lægger jord til. Den går til erhvervslivet. PowertoX anlægget i Padborg kan holde to Mærsk skibe sejlende om året,” siger Peder J. Jensen. ■

Pensioneret grisetransportør Peder J. Jensen, Kollund, mener, landdistrikterne får lov at lægge jord til den grønne omstilling, erhvervslivet og politikerne lovpriser, men samtidig lader en stor del af landboerne stå alene med, hvordan de selv får varme og energi, for de kommer ikke sådan lige med på den grønne vogn.

Denne artikel er lagt på Gråsten Avis | Bov Avis den 22. august 2024

Skrevet af

Lise Kristensen
Lise KristensenJournalist
Ring til 20 75 79 12

Fotos af

Lise Kristensen
Lise KristensenJournalist
Ring til 20 75 79 12

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.