Annette Angelique Henriksen vil bestige Kilimanjaro, inden hun ender i en kørestol.

Kvinde vil bestige Kilimanjaro trods sjælden sygdom

46-årige Annette Angelique Henriksen i Padborg lider af en sjælden sygdom XLH, som er kendt under navnet D-vitamin resistent rakitis.

Hun blev først diagnosticeret for 10 år siden. Livet igennem har hun været meget lille af sin alder, har haft skæve ben og meget dårlige tænder. Annette Angelique Henriksen har utallige gange søgt læge, men fik blot at vide, at der ikke var noget unormalt.

“Det var faktisk først efter jeg blev gravid som 31-årig, at det gik op for andre, at der var noget helt galt. Mit bækken var ikke udviklet og jeg kunne ikke føde min søn normalt. Efter barslen var jeg syg i meget lang tid”, fortæller Annette Angelique Henriksen, som fik taget en blodprøve, der viste, at alle hendes tal var virkelig dårlige.

Hun blev derfor sendt rundt i systemet, inden hun langt om længe kom til afdelingen for sjældne sygdomme på Rigs­hospitalet, som fandt ud af, at hun er en af de meget få i Danmark, der lider af den arvelige kromosomfejl XLH.

“Jeg er siden 2012 blevet opereret 10 gange i benene, nakken og i hjernen. Jeg har fået foretaget 13 rodbehandlinger, har 9 kroner og et ocean af fyldninger. Om kort tid skal jeg have endnu en krone og en rodbehandling. Og det er jo dyrt”, fastslår Annette Angelique Henriksen, som har bevaret sit gå-på-mod, trods svære odds.

Tre hjerneblødninger

Annette Angelique Henriksen er uddannet speditør og arbejdede i Told­væsenet, mens hun læste HD i organisation og ledelse. Da hun blev færdig med topkarakter, blev hun headhuntet til et lederjob i Lidl.

Efter blot en uge på arbejdet fik hun tre hjerneblødninger. Hun overlevede, fordi det skete mens hun var på besøg hos sin kæreste i Køben­havn. Han fik hende indlagt og få dage efter blev hun opereret i hjernen. 

“Jeg lider desværre af traumesymptomer efter de tre hjerneblødninger. Jeg har stærkt nedsat syn og min korttidshukommelse er væk. Efter en lang udredning blev jeg tilkendt førtidspension. Det var en svær tid”, fortæller Annette Angelique Henriksen og kniber en lille tåre.

Hendes sjældne sygdom betyder daglige muskelsmerter. Hendes senfølger efter hjerneblødningerne giver hende daglig hovedpine. Hun prøver dog at skjule det, så godt hun kan. Hun får smertestillende medicin dagligt. 

“Jeg vil ikke lade mig styre af min sygdom. Jeg vil opleve noget, så længe jeg kan. Jeg har fået et skånejob i Told­væsenet og arbejder 6 timer om ugen, da det gør mig godt at komme ud og bruge hjernen”, fortæller den hårdtramte kvinde.

Kilimanjaro

De seneste 2 år har Annette Angelique Henriksen sparet op. Desuden har hun søgt legater og sponsorater for at få råd til at bestige Afrikas højeste bjerg.

“Jeg vil bevise for mig selv og for andre med sjældne sygdomme, at man kan, hvis man vil. Også selvom det er svært. Det er vigtigt at leve, mens det er muligt. Jeg ved da godt, at det bliver svært og en stor udfordring. Men jeg har ikke tænkt tanken, at det ikke lykkes”, siger Annette Angelique Henriksen med sine kønne øjne.

Hun har bestilt rejsen, der koster 15.000 dollars. Der vil ialt være 20 med på rejsen i form af bærere, kok og vejledere samt Annette.

“Vi skal gå ca. 4-5 km hver dag. Jeg skal selv bære min rygsæk på 4-5 kg. Jeg træner hver eneste dag. Lige nu kan jeg gå ca. 1 km, men det skal nok blive bedre”, bedyrer hun.

Turen kommer til at vare ca. 12 dage og er planlagt til februar, da vejret er bedst på det tidspunkt. På toppen vil der være ca. -25 grader, mens det vil være meget varmt i begyndelsen.

Udsigt til liv i kørestol

Annette Angelique Henriksen er et livstykke. Hun ser lyst på livet og griner meget. Hun har god humor og laver selv grin med sin sygdom. Hendes kæreste Ulrik siger, hun ligner et bombekrater på benene. Resolut tager hun bukserne ned for at vise de mange ar frem. 

“Jeg har været rigtig tyk og er gået fra str. 48 til str. 38. Derfor har jeg en masse fedt hængende rundt om benene. Jeg lagde mine spisevaner om og tabte mig helt vildt, og det er da bare skønt”, fortæller Annette Angelique Henriksen, som med tiden vil ende i kørestol.

“Det er mit lod. Det er derfor jeg vil bestige Kilimanjaro, mens jeg kan”, siger den viljestærke kvinde. ■

Skrevet af

Ditte Vennits Nielsen
Ditte Vennits NielsenLokalredaktør Bov
Ring 25 98 91 80

Fotos af

Ditte Vennits Nielsen
Ditte Vennits NielsenLokalredaktør Bov
Ring 25 98 91 80

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.