Wael Majed sammen med sine betroede medarbejdere Janet Rosenkilde og Mohannad Al-Aad, der har stor indflydelse på menukort og servicering af gæsterne.

Kong Fiddes Livret og pasta – CaFeodora har det hele

Flamberet kød og grøntsager, orientalske retter, smørrebrød, brødtorte, pizza og pasta. 

Det er en del af menukortet på CaFeodora, hvor den 38-årige chefkok Mohannad Al-Aad svinger gryder og pander. 

Han er ved at ændre menukortet i retningen af det mere årstidsprægede, så det, der kommer på tallerknerne, er et udslag af de råvarer, der er. 

Den erfarne kok med syriske rødder er langsomt ved at overtage flere opgaver på den anerkendte internationale cafe fra ejeren 58-årige Wael Majed. Han stammer fra Libanon og har drevet CaFeodora ud mod havnen i Gråsten i 13 år efter at have ændret det tidligere Cafe Storm til restaurant med det hele fra italienske, orientalske til sønderjyske retter.

“Du kan ikke leve af at sælge nachos og caféretter. Der skal mere på tallerkenen,” siger den erfarne gastronom og kok, der er selvlært, fra han kom til Tyskland i 1986 og siden har drevet restauranter og madsteder både syd for grænsen og i det sønderjyske.

Opkaldt efter prinsesse

Overalt på væggene hænger billeder, som Wael Majed selv har malet. Det er romantiske landskaber, der på kort tid er opstået ud fra hans frie fantasi. På endevæggen i spisesalen er et stort motiv af Graasten Slot, som han har lavet sammen med en kunstnerisk ven. Wael Majed mener selv, det er motiver opstået i hans forestillingsverden fra hans krigshærgede fødeland, som han aldrig har genset. 

Wael Majed klarer alt selv. Han har bygget bar og indrettet restaurant og caféterrasse med egne hænder. Han er ordblind, men klarer skærene ved at forestille sig tingene i hovedet. Da han har KOL er det vigtigt for ham at få en dygtig mand bag gryderne i etablissementet. Det er her Mohannad Al-Aad kommer ind i billedet.

CaFeodora hedder sådan, fordi de to ord i navnet ikke må skrives fuldt ud af hensyn til en kendt tysk chokolade, som har patent på Feodora. Det paradoksale er, både chokoladen og cafeen er opkaldt efter en tysk prinsesse, som opholdt sig på Graasten Slot, og som i øvrigt ligesom CaFeodoras ejer havde en kunstnerisk åre og malede meget.

Bag baren på Cafeodora står Janet Rosenkilde, der er med til at lægge linjen for restaurant og cafe, som i øjeblikket gør klar til det store sommerrykind med turister fra nær og fjern. Der har netop været en busfuld til stjerneskud med det hele i forbindelse med et besøg på de royale attraktioner.

“Gråsten er en hyggelig by med sjæl,” siger Janet Rosenkilde, der ligesom sine to kolleger bor i byen, og hun er iøvrigt medlem af det frivillige brandværn.

Trioen kan sin Danmarks­historie. Mohannad Al-Aad er ekspert i Kong Fiddes Livret, som han har udviklet og fået stor ros for af ærke sønderjyder.

“Kong Frederik kan bare komme. Jeg skal nok servere Konge Fiddes livret for ham,” siger kokken skråsikkert.

Mohannad Al-Aad udvikler isdesserter som blancheret æblekage med nellike og kanel, og selvfølgelig kan han også lave brødtorte. Turisterne kan bare komme an, når de indtager byen. På første parket med udsigt over vandet kan de få serveret smørrebrød, kromad, orientalske retter, fisk og andet godt fra havet og kødgryderne af en trio, der ikke er født og opvokset her, men har taget det bedste af alle køkkener med sig i de spisende gæsters udelte tjeneste. ■

Ejeren af CaFeodora 58-årige Wael Majed stammer fra Libanon og maler meget ud fra sin fantasi måske med motiver fra hans barndoms land, og det giver sig udslag i vægpynten på CaFeodora.

blank

Mohannad Al-Aad udvikler menukortet på CaFeodora og overgår mere til årstidens spiser med friske råvarer, og han har lidt af hvert med fra alle nationer og regioner ikke mindst det sønderjyske.

Denne artikel er lagt på Gråsten Avis | Bov Avis den 10. juli 2024

Skrevet af

Lise Kristensen
Lise KristensenJournalist
Ring til 20 75 79 12

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.