51-årige Morten Anker Petersen har udvidet den hæderkronede tømrer- og snedkervirksomhed Karl D Petersen i Avnbøl fra en håndfuld til 40 medarbejdere med eget snedkerværksted og mølle byggeri.

Karl D Petersen føres videre i 6. generation

Tømrer- og snedkervirksomheden Karl D Petersen i Avnbøl har eksisteret siden 1827.

Dengang ordnede tømreren i Avnbøl vogne, hjul og kareter plus det løse. Der eksisterer stadig forretnings- og kassebøger fra 1800-tallets start. 

Deraf kan Karl D Petersen i 6.generation,

51-årige Morten Anker Petersen, ser mange af de store landejendomme gå igen i kundekartoteket i generationer.

“Mange kører forbi på vejen uden for og drejer måske lige hovedet og ser, her ligger en virksomhed, men de ved ikke, hvem det er. Vi er en tømrer- og snedkervirksomhed med hele Sønderjylland som arbejdsplads og udfører også større entrepriser i resten af landet,” lyder det fra virksomhedsejeren.

Over 40 ansatte

Morten Anker Petersen overtog Karl D Petersen omkring årtusindskiftet. Dengang talte virksomheden 6-7 ansatte. Nu er der mere end 40 blandt andet en møllebygger og ansatte i snedkerfirmaets eget værksted, hvor der bliver udført særlige snedkeropgaver. Karl D Petersens særkende er troværdighed, stabilitet og kvalitet i arbejdet.

“Jeg er lidt af en iværksættertype. Jeg elsker håndværk. Jeg er uddannet bygningskonstruktør og startede i et arkitektfirma i Odense, inden jeg overtog familievirksomheden. At drive tømrer- og snedkerfirma kræver lyst, vilje og evne til at føre tingene ud i livet. Vi har meget arbejde i Sønderborg. Der er meget at lave. Der har aldrig været så meget at se til som nu,” fortæller Morten Anker Petersen.

Han er glad for sine trofaste medarbejdere og samarbejdet med arkitektfirmaer. Karl D Petersen har lige udført et sommerhusprojekt i Nordsjælland og bygget et eksklusivt sommerhus på Aarhus-kanten. Derudover bygger og udbedrer firmaet villaer med tilbygninger og nybyggerier. Sommerhusprojekter er et af virksomhedens specialer. Dertil kommer opgaver for erhvervslivet.

“Vi yder mange forskellige former for service som at bygge kontorer eller opføre administrationsbygninger. Vort unikke værksted er nok uden sidestykke i Danmark. Det er der ikke så meget af længere. Det har vi stor succes med. Vi udøver stor fleksibilitet og laver specialopgaver af alle slags. Prisen på materialer har stabiliseret sig meget. Det er tilbage i tidligere tiders niveau. Vi ser meget positivit på udviklingen,” siger Morten Anker Petersen, der agter at videreføre familieforetagendet frem mod 200 års jubilæet i 2027.

Han er med i netværk som Rotary og BNI i Sønderborg. Netværk er ifølge virksomhedsejeren vigtige både fysisk og digitalt. Kontakten til kunderne har ændret sig, siden den lokale tømrer tog sig af alt forefaldende arbejde på køretøjer og bygninger i landbruget.

“Jeg er far til to store piger, men det ligger ikke i kortene, at de overtager tømrer- og snedkervirksomheden. Man ved selvfølgelig aldrig, men lige nu ser det ikke sådan ud,” siger 6. generation af Karl D Petersen, der tager det med ophøjet ro, han kan ske at blive den sidste i rækken.

Tingene udvikler sig ofte anderledes end forventet, og bliver det ikke en Petersen, der fører den traditionsrige virksomhed videre, så vil der fortsat være stor respekt og veneration for en af landets ældste tømrerfirmaer, som vil leve videre uanset navnet på ejeren. ■

Skrevet af

Lise Kristensen
Lise KristensenJournalist
Ring til 20 75 79 12

Fotos af

Ingrid Johannsen
Ingrid JohannsenMediechef
Ring 21 19 02 80

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.