Artikelbeskrivelse

Kajs Bageri fejrer 20 års jubilæum

Af Søren Gülck

Kajs Bageri i Vester Sottrup fejrer lørdag den 3.oktober 20 års jubilæum.

Indehaveren er Jesper Johannsen, som er 4. generation i slægten Johannsen, der uafbrudt i 107 år har drevet bagerforretning i Vester Sottrup.

Det er særdeles stolte bagertraditioner, som Jesper Johannsen fører videre efter sin oldefar Johannes Johannsen, sin bedstefar Peter Johannsen og sin far Kaj Johannsen.

Næringsbrevene hænger på stribe i bagerforretningen. Det ældste næringsbrev stammer helt tilbage fra tiden, hvor Sønderjylland var tysk. Selv om landsdelen i 56 år hørte under Tyskland, vedblev Johannes Johannsen med at være dansk. Da befolkningen stemte sig hjem til Danmark i 1920, var der glæde i den dansksindede familie.

I gamle dage havde hver flække sin egen bager med sine stolte traditioner. Dengang blev brødet bagt i håndbyggede stenovne, der kunne holde på varmen i ugevis. Selv om sammensætningen af mel ikke skiller sig væsentlig ud fra i dag, så faldt brødet forskelligt ud.

Jesper Johannsen har stadig sin oldefar gamle opskrifter.

“Vi bager brød efter de gamle opskrifter, og det skiller sig ikke meget ud fra det brød, vi kender i dag”, forklarer Jesper Johannsen, som glæder sig over, at Vester Sottrup stadig har sig egen bagerforretning.

“Trods de dystre udsigter for den selvstændige og traditionelle bager, så tror vi på fremtiden”, siger Lene og Jesper Johannsen samstemmende. Kunsten er at tilpasser sig de moderne og travle tider.

Smørrebrød

Et at bagerforretningens nye tiltag er salg af smørebrød. Det er virkeligt blev en stor succes og udgør i dag en væsentlig del af butikkens omsætning.

Nytænkning er også en vigtig faktor. Jesper Johannsen er naturligvis stolt af at være dansk mester i nye brødtyper. Mesterskabstitlen fik han for halvandet år siden, da han deltog i en konkurrence for bagere om at udvikle et nyt rundstykke.

Rundstykkerne er efterfølgende blevet særdeles populærere og sælges i stor stil fra bageriet.

Byen inviteres til stort kagebord

Lørdag den 3. oktober kl. 14.00 inviteres alle til at fejre fødselsdagen med Lene og Jesper Johannsen ved at deltage i en stort kagebord på Forsamlingsgården.

Det koster 100 kr. at deltage og hele beløbet går ubeskåret til Børnecancerfonden. Team Rynkeby deltager og ved samme lejlighed vil beløbet blive overrakt til Børnecancerfonden.