Artikelbeskrivelse

Kærlighedskick fra Joan Ørting

Af Gunnar Hattesen
Ganske vist er 55-årige Joan Ørting sexolog, men hun kan meget mere end tale om sex.
Over for 300 mennesker i Gråsten pegede hun på, at vi i Danmark dyrker selvtilliden alt for meget i stedet for selvværdet.
“De fleste har dårligt selvværd, fordi de lever på selvtillid. Selvtillid kommer af, at vi kan noget særligt, ser godt ud eller er rige. Men det er jo kun virksomt så længe, vi har det. Hver fjerde dansker tager nerveberoligende medicin som lykkepiller, og mange har stress, angst og depression.
For at have selvtillid er vi nødt til hele tiden at kunne præstere noget for at få anerkendelse. Selvværd betyder, at vi alle er lige meget værd. Vi er født med lige meget lys, uanset om vi har hus og tre smukke børn. Selvværd betyder, at vi alle er lige meget værd. Vi skal dyrke selvværdet, som kommer ud af den store bevidsthed om, at alle mennesker har det til fælles, at vi er uperfekte.
I selvtillidssamfundet lader vi som om, målet er at være perfekt. Det er en blindgyde. Vi ser det på Facebook, hvor alle vil vise, hvor perfekte, de er. Men vi skal hvile i os selv og acceptere, at vi er uperfekte. Og hver enkelt er perfekt med de fejl, man har. Vi er bange for at blive opdaget som uperfekte, og vi bruger alt for megen energi på, at få andre til at tro, vi er lykkelige”, lød det klogt fra den kendte sexolog.
“Vi er alle en lille gnist af det guddommelige, og i et selvværdssamfund er der plads til alle”, var en af pointerne i foredraget.
Joan Ørting opfordrede til, at man delte sin uperfektionisme med andre, for så behøver ingen at have masker på.
“Min sværeste selverkendelse er, at min far virkelig mener, at han ikke vil se mig mere. Han slog hånden af mig. Efter han så mig på tv, ville han ikke være min far mere. Og min mor døde allerede, da hun var 44 år. 30% af alle danskere har cuttet deres forbindelse til familien. Min far afbrød kontakten til mig for 6 år siden. Det var hårdt, for jeg var fars pige. Vi cutter hinanden, fordi vi ikke er perfekte”, lød det fra Joan Ørting.
Jeg elsker dig
Hun forsøgte at besvare spørgsmål som “Hvorfor elsker manden at sidde og “stene” foran tekst tv, når han kommer hjem fra arbejde, og hvorfor farer lille-mor på samme tidspunkt irriteret rundt med en lang liste over gøremål.
Som en optimering på hele selvværd-problematikken understregede Joan Ørting vigtigheden af at elske sig selv uden forbehold. Og hun gav tilhørerne den hjemmeopgave at spejle sig ved hver en given lejlighed og med hjertet give sit spejlbillede en ubetinget kærlighedserklæring a’ la “Jeg elsker dig”.
Sex
Tiden hotteste navn inden for sexual-rådgivning berørte naturligvis også et emne mere intim karakter.
Ifølge sexologen varer danskernes lagengymnastik i snit 7 minutter og 4 sekunder og finder sted kvart i elleve om aftenen. Hendes opråb til mændene var: Jeg vil hellere være liderlig end have orgasme. Det kan jeg selv klare på to minutter. Vi gider ikke blive filet på”.
Og så gik hun ellers veloplagt i gang med at tale om at droppe mål og dagsordener i soveværelset og i stedet prioritere elskov og erotik uden mål, men med større nærvær.
Hun understrede, at vi alle skal tage ansvar for sex. Ellers kan man ikke have et parforhold. Dybest set vil vi jo alle gerne have et erotisk liv, men det kræver en indsats.
Foredraget igennem sendte Joan Ørting selv sin sødmefyldte kærlighed og guddommelige gnist ud over et taknemmeligt publikum, der var med hende hele vejen. 

Joan Ørting er en kvinde med mange ting på hjertet. Foto Tove Hansen

Joan Ørting er en kvinde med mange ting på hjertet.
Foto Tove Hansen

De 300 tilhørere fik et to timers underholdende foredrag af Joan Ørting, og de var med hende hele vejen.Foto Tove Hansen

De 300 tilhørere fik et to timers underholdende foredrag af Joan Ørting, og de var med hende hele vejen.Foto Tove Hansen