
Efter 20 år i spidsen for Gråsten Fjerkræ siger Gunder P. Jensen farvel til sit livsvær.
Gunder P. Jensen siger farvel til sit livsværk
Det betaler sig at være arbejdsom. Gunder P. Jensen forlader efter 20 år Gråsten Fjerkræ i Kværs, men han har stadig jern i ilden.
Han vil lære fransk, og kæmpe for etableringen af en tysk erhvervssproglig sprogskole i Sønderjylland, men først vil han i autocamper på rundtur i Danmark med hustru og hund.
“Jeg er og har altid været betragtet som branchens sorte får. Jeg har ikke gjort som de andre, men gjort tingene på min måde, og det har langt fra passet alle. I stedet for hele tiden at blive presset på pris, pris og pris har jeg fra begyndelsen satset på kvalitet og dyrevelfærd. Det har kostet, men det går aldrig af mode. Det handler jo om det, du putter i munden. Vort motto er: mere velfærd, mere kvalitet, mere smag”, siger Gunder P. Jensen, der i mere end 20 år har stået i spidsen for Gråsten Fjerkræ. Nu fylder han 67 år og ser frem til at nyde tilværelsen som folkepensionist, mens hustruen Susanne og den øvrige familie driver Gråsten Fjerkræ videre.
“Mit afgangsprojekt er at få flyttet en del af produktionen af vores juleprodukter som gæs og kalkuner tilbage til Danmark. Vi har fundet den helt rigtige samarbejdspartner. Hvor? Ja det er en hemmelighed”, siger Gunder P. Jensen med et skælmsk smil.
Fisk og fjerkræ
Produktionen af ænder, gæs, kyllinger og kalkuner har Gråsten gennem årene haft udliciteret til avlere bl.a. tæt på den dansk-tyske grænse. Det er avlere, som har accepteret de kvalitetskrav og vækstbetingelser, Gråsten Fjerkræ har stillet. Kvalitet og dyrevelfærd er virksomhedens DNA. Derfor er det ikke tilfældigt, at bl.a. ænderne gang på gang har vundet gastronomers priser. Blandt kunderne er også Kongehuset.
Gunder P. Jensen er født og opvokset i en fiskeeksportørfamilie i Esbjerg, og derfor var det naturligt, at det blev fiskeriet, han koncentrerede sig om og som førte ham til bl.a. Island, Canada og Tyskland. Her var han med til at opbygge fabrikker.
Et tilfældigt møde i 2005 med Gråsten Fjerkræs grundlægger, Uffe Christensen, betød en ændring i branchefokus. Efter to år som salgschef overtog familien Jensen i 2007 virksomheden. Det har været en succes og virksomheden har haft en organisk vækst alle årene med undtagelse af covid-19 perioden, 80 pct. af produkterne afsættes øst for Storebælt, mens de sidste 20 procent i de større jyske byer.
Patenter
Gunder P. Jensen er kendt for at se løsninger, hvor andre ser problemer. Det har blandt andet betydet, at han hos Patentdirektoratet har fået beskyttet både produktionsmetoder og emballage.
Gunder P. Jensen kan sammen med familien og medarbejdere se tilbage på nogle begivenhedsrige år. Det omfatter blandt andet introduktionen af Gråsten Berberi Gourmet And, som har vundet flere priser som bedste juleand. Introduktionen af Vejrø økologiske unghane i 2009, ny fabrik i 2012, etablering af gårdbutik i 2015, ros fra Fødevarestyrelsen for håndtering af fugleinfluenza i 2016, og endelig modtagelsen af flere udenlandske medaljer og pokaler for firmaets grillpølser.
Den seneste produktnyhed fra Gråsten er confiteret kylling, der blot skal opvarmes for at være klar til servering. Virksomheden vurderer, at morgendagens forbruger i stigende grad vil efterspørge “halvfabrikata” lige klar til servering.
Lær dog tysk
Kvalitet har altid været omdrejningspunktet for Gunder P. Jensen. En anden kæphest er tabet af erhvervsmuligheder.
“Det plager mig at vide, at erhvervslivet generelt mister muligheder, fordi vi ikke mestre det tyske sprog. Vi kan ikke satse på, at tyskerne kan engelsk på samme niveau som os. Derfor må vi i Sønderjylland gå foran og skabe uddannelsesmuligheder, som vil være attraktive for hele Danmark. Vi skal huske, at vores største handelspartner er Tyskland. Jeg er på freelancebasis klar til at hjælpe. Det er blot at sige til. Sønderjylland er porten til eksportvækst til Tyskland”, siger Gunder P. Jensen inden tager fat på det projekt, skal han sammen med hustruen og parrets elskede hund på rundtur i Danmark i en autocamper. ■
Denne artikel er lagt på Gråsten Avis | Bov Avis den 19. marts 2025
Skrevet af
Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.