Det koster penge at modtage Dronningen, og til det formål har Gråsten Handel i tidligere år benyttet 80.000 kroner ud af de 200.000. Byrådsmedlem Ingrid Johannsen er betænkelig ved, at pengene endnu ikke er bevilget af kommunen i indeværende år.

Gråsten har p.t. ikke råd til at tage imod Dronningen

Det sidste par år har handelsstandsforeningerne i Gråsten, Søn­der­borg og Nord­borg modtaget en million kroner til aktiviteter som musik, udsmykning og modtagelse af Dronningen op til hendes årlige sommerophold på Graasten Slot.

Gråsten Handel, Nordborg Handel og Vores Sønderborg har udarbejdet en liste over såkaldte handelsinitiativer til en million kroner i 2023, som der foreløbig ikke er dækning for. 

På sit seneste møde drøftede Udvalget for Erhverv og Grøn Vækst muligheden for at overføre 1,35 ubrugte millioner kroner fra anlægsmidlerne på turismeområdet til handelsinitiativerne, så de kulørte og folkelige aktiviteter også bliver dækket i indeværende år.

“Som det ser ud p.t. har vi ikke råd til at modtage Dronningen i Gråsten til sommer. De færreste tænker over, det koster penge. De er hidtil bevilget via midlerne til handel og turisme, som i de to foregående år har udgjort en million kroner til handel og en million til turisme. De blev fordelt mellem handelsstandsforeningerne med 20 procent til Nordborg og 20 procent til Gråsten Handel og 60 procent til Vores Sønder­borg,” fortæller byrådsmedlem Ingrid Johannsen (V), der er medlem af Udvalget for Erhverv og Grøn Vækst.

“Vi ved ikke, om vi har penge til musik på Torvet, modtagelse af Dronningen og andre aktiviteter, som er planlagt og budgetteret med forventning om kommunal støtte. Det er vigtigt, anlægsmidlerne fra turistområdet overføres til handelsaktiviteter, for ellers går de tilbage i kassen, og handelsstandsforeningerne i byerne står uden de forventede midler. Hvis vi vil bringe befolkningstallet op på 77.000, må vi også sikre penge til de tre handelsstandsforeninger,” siger Ingrid Johannsen, der er valgt i Gråsten og frygter for de små byers aktivitetsniveau, hvis støtten til handelsinitiativer helt bortfalder.

Riget fattes penge

Hver en øre vendes. Det er årsagen til, forholdsvis overskuelige summer til konkrete opgaver diskuteres i detaljer. Det er Vores Sønderborg, der på vegne af de tre handelsstandsforeninger har søgt om en million kroner til handelsaktiviteter i 2023. Det er eksempelvis Lyse­rød Lørdag med Støt Brysterne aktionen, Konge­lig Jul event i Søn­der­borg og Isskulptur festival i Nord­borg. Mod­tagelsen af Dronningen koster i øvrigt 80.000 kroner.

“Jeg ser positivt på tingene. Vi har fulgt proceduren og søgt om penge, som vi plejer og forventer, ansøgningen bliver behandlet på en sober måde, som det plejer at være tilfældet. Handelsstands­foreningerne og kommunen fattes alle penge, og man kan ikke klippe en skaldet. Vi gør en masse for at gøre byen attraktiv for turister og herboende, og det agter vi at blive ved med. Nu er pengene til beplantning i blomsterkummerne sparet væk. Vi skal selvfølgelig sørge for fortsat at have en attraktiv by, der kan trække besøgende til, for ellers tager folk andre steder hen,” siger formand for Gråsten Handel Kim Stokholm, der tager den lettere forsinkede bevillingsprocedure med ophøjet ro og som værtshusholder på Tin­soldaten slår koldt øl i blodet.

Løsningen er, at byrådet beslutter at tage turismeanlægsmidlerne og overfører dem til handelsaktiviteter i 2023. 

Der er fortrøstningsfuld politisk og handelsmæssig forventning til, at det er, hvad der kommer til at ske. ■

Skrevet af

Lise Kristensen
Lise KristensenJournalist
Ring til 20 75 79 12

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.