Det er på arealet her foran CaFéodora ved Gråsten Havn, at Sønderborg Kommune er gået i gang med at etablere sin formidlingshave i Interreg-projektet Blumen bauen Brücken – Blomster bygge broer.

Gråsten får ny blomstrende have

Gråsten får en ny formidlingshave, hvor der vil være mulighed for at spise den medbragte mad.

Spaden blev forleden sat i jorden i Gråsten til en grænseoverskridende have. 

Gravkoer gik i gang med at forvandle plænen foran CaFéodora på Gråsten Have til en formidlingshave – det første synlige bidrag til den grænseoverskridende blomsterfestival “Blomster bygger broer”. 

Færdig i forsommeren

Formidlingshaven er en del af EU’s Interreg-projekt ”Blumen bauen Brücken – Blomster bygger broer”, som er en grænseoverskridende blomsterfestival, som er baseret på det tyske Gartenschauprincip og det danske koncept “Aktiv turisme”.’

Haven etableres med fokus på biodiversitet, bæredygtighed og up-cycling, og hensigten er at knytte den dansk-tyske grænseregion sammen ved hjælp af bæredygtige oplevelser inden for natur- og kulturturisme.

Haven ventes klar sidst i maj eller i begyndelsen af juni.

“Formidlingshaven ved havnen i Gråsten er projektets første synlige nedslag og et bidrag til endnu en kulturoplevelse og attraktion inden for bæredygtig turisme. Vi bringer både natur, det maritime og havekulturen ind i en aktiv turismeudvikling, der også omfatter tilløbsstykket Den Kongelige Køkkenhave. Begge dele er et attraktive byrum for Gråstens borgere og byens gæster”, siger Stephan Kleinschmidt, der er formand for Udvalget for Kultur, Idræt, Handel og Turisme i Sønderborg Kommune. 

Sønderborg Kommune har valgt at etablere sin formidlingshave i Gråsten og tæt på havnen. Håbet er, at turister på besøg i Gråsten Slotshave eller i Den Kongelige Køkkenhave forlænger deres besøg og går en tur igennem byen og ned til havnen. 

Grøn oase

Formidlingshaven bliver grøn oase i tæt kontakt med det maritime miljø, hvor man kan sidde og nyde udsigten til Nybøl Nor, teglværkerne og livet på vandet. 

Målet med projektet BBB – Blomster bygger broer – er at fremhæve projektets cykel-, vandre-, slots- og haveruter og dermed formidle områdets slotte og haveanlæg og forbinde dem i en historisk kontekst at gøre opmærksom på potentialet ved at tænke dansk-tysk og dermed åbne for nye grønne oplevelser i grænseregionen.

Desuden skal haven fortælle de besøgende om de regionale kulturoplevelser og det kulturelle særpræg.

Derudover skal haven fortælle om vandre- og cykelruter, der går forbi formidlingshaven til byen, Gråsten Slot og Den Kongelig Køkkenhave  sætte fokus på Gråsten By og egn og bidrage til, at turisters, gæsters og borgeres oplevelsesværdi øges.

Samtidig skal synliggøre grænselandet som én sammenhængende turistdestination. Besøger man Flensborg, vil man i formidlingshaven dér finde informationer om bl.a. Den Kongelig Køkkenhave og andre attraktioner i Sønderborg og Aabenraa kommuner. Ligeledes vil man i formidlingshaven i Gråsten finde information om oplevelsesmuligheder i Gråsten, Sønderborg, Flensborg, Aabenraa og Glücksburg.

BBB-projektet finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling. ■

Skrevet af

Gunnar Hattesen
Gunnar HattesenAnsvarshavende redaktør
Ring 21 16 06 83

Fotos af

Ingrid Johannsen
Ingrid JohannsenMediechef
Ring 21 19 02 80

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.