Louise Westergaard har spillet musik, så længe hun husker. Det har fyldt meget i både hendes og familiens liv.

Fra værelset til scenen: Louise har X-Factor

17-årige Louise Westergaard fra Busholm på Broagerland er gået fra at sidde med en guitar på skødet og en sang på computeren, til at optræde live i Danmarks største musikudsendelse, X-Factor.

På sit værelse hjemme ved Flensborg Fjord sidder Louise Wester­gaard og lytter til musik. Det hænder, at en sang kommer på, som hun ikke kan nøjes med at lytte til. Der skal synges med. Hun griber sin guitar, sætter musikken i baggrunden og begynder at synge.

Dét, at tage guitaren og give sig til at synge, har hun gjort i mange år. Så mange, at hun ikke husker, hvornår hun først begyndte at synge. Efter mange års øvelse, står Louise snart over for sin største musikalske oplevelse: Live-optræden på landsdækkende fjernsyn i det folkekære X-Factor.

Louise Westergaard er vokset op på Broager­land, og gået i tysk skole indtil gymnasiet. Først på Förde-Schule i Gråsten, siden på den tyske skole i Søn­der­borg, Deutsche Schule Sonder­burg. Hun værdsætter sin tid begge steder, men Förde Schule synes at have en særlig plads i hendes hjerte.

“Jeg var virkelig glad for at gå der. Det er den bedste skole, jeg har gået på. Man havde et rigtig godt forhold til lærerne og de andre elever, og var altid glad, når man gik der,” siger hun.

Tiden på de tyske skoler er forbi, og Louise går nu i 1.g på Stats­skolen i Søn­der­borg. Hun har valgt biologi- og kemilinjen, men er endnu ikke sikker på, om det er den vej, hun vil gå.

“Jeg ved det ikke, men jeg synes, den linje åbnede op for rigtig meget,” siger hun.

Fest og farver

I skolen er det naturvidenskaben, der fylder, men i livet er det musikken. I hendes familie er der mange andre, der også laver musik. 

Onklen, tanten, bedsteforældrene: Alle enten spiller eller synger de. 

Siden Louise også selv lærte at spille guitar, har hun ikke kunnet lægge den væk. Både, fordi det gør hende glad, og fordi hun bruger musikken som udtryksform.

“Det gør mig glad, fordi jeg kan udtrykke mine følelser i det. Man glemmer alt om sig selv, og koncentrerer sig bare om sangen.”

Hun udtrykker det som en symbiose mellem hende og sangen: De går i spænd med hinanden på en måde, der virkelig fungerer for hende.

“Nogle gange kan man mærke sig selv helt. Jeg har det altid godt, selvom det er en trist sang. Jeg føler, at man kan være trist, men at musikken gør én glad.” 

I X-factor har Louise Westergaard bl.a. sunget sange af Tom Odell og Birdy.

Fremtiden

At musikken fortsat vil fylde i Louise Wester­gaards liv, er der meget lidt tvivl om. Om hun kan leve af det, er endnu ikke til at vide. Hun håber, at kunne lykkes med sin musik og performance, men er klar til at springe i en hvid kittel og ind på et naturvidenskabeligt studie, hvis ikke det gør.

“Jeg meldte mig egentlig bare til for oplevelsen skyld. Mine venner sagde, at jeg skulle prøve, og nu skal jeg til live-shows. Det er helt vildt.” 

Sådan kan Louise Westergaards foreløbige X-Factor oplevelse hurtigt opsummeres. Det lyder lige til, men har i virkeligheden været en udfordrende vej. I den såkaldte 5 Chair Challenge blev hun af dommer og sangerinde, Nanna Øland Fabricius, bedre kendt under kunstnernavnet Oh Land, valgt fra.

Til Louises held så en kendt kollega hendes potentiale. Thomas Blachman valgte at føre hende tilbage i showet ved at danne én stor gruppe, som hun nu er en del af. 

Blandt dygtige konkurrenter lykkedes det sidste gang gruppen at gå videre i konkurrencen. Sammen skal de nu optræde i det første live-show på fredag.

“Vi glæder os vildt til denne mulighed. Vi synes, det er helt vildt fedt, fordi det er en helt anden oplevelse. I gruppen er vi aldrig modstandere, og arbejder altid sammen om at komme ét skridt videre.”

Louise Westergaard håber, at hun kan vinde X-Factor sammen med sin gruppe, men først skal de klare sig videre fra live-showet fredag. Forud for liveudsendelsen antyder hun, at der er noget stort i vente. 

Hun vil endnu ikke løfte sløret for, hvad det er, men har én enkelt kommentar til fredagens optræden: 

“Man skal glæde sig til sangen. Det er den, vi har arbejdet på.” ■

På Broagerland har familien Westergaard hjemme. Her bor hun bor med sin mor, far og tre brødre tæt på stranden ved Busholm.

Skrevet af

Esben Cronback
Esben CronbackReporter
Ring til 26 77 22 72

Fotos af

Ingrid Johannsen
Ingrid JohannsenMediechef
Ring 21 19 02 80

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.