Driftsleder Povl Bonde Christiansen tjekker dagligt anlægget.

Fornem hæder til Broager Fjernvarme

Broager Fjernvarme var nomineret til Fjernvarmeprisen 2019, fordi værket tænker både innovativt og miljørigtigt, når det leverer varme til Broagers husstande.

Det er mere end 12 år siden, at Broager Fjernvarme tog hul på sin rejse til et mere miljørigtigt og effektivt fjernvarmeværk. Dengang i 2008 blev solvarmeanlægget taget i brug som kunne sænke behovet for gasmotoren, der ellers leverede strøm og varme.

“Vi vil gerne undgå fossile brændstoffer som gas, både fordi det er bedre for miljøet, men også fordi der er en begrænset tidshorisont på de brændstoffer,” forklarer formand for Broager Fjernvarmeværk, Peer Monger.

Grøn energi

Det næste skridt var at finde ud af, hvor Broager Fjernvarme kunne skaffe varme fra til en varmepumpe. Løsningen blev fundet i jorden under Broager i samarbejde med Broager Vandværk. I dag er der fire boringer på 200m dybde, der henter vand op som er 11,5°C, bliver ført 3km hen til fjernvarmeværkets varmepumpe og derefter ledt tilbage ned i jorden igen. Kombinationen af en varmepumpe sammen med solvarmeanlægget, gør, at Broager Fjernvarme kan pryde sig med at 91% af varmen er produceret på grøn energi. “Det her er fremtiden indenfor fjernvarme,” siger formand Peer Monger.

Halvdelen af byen

I dag er der tilkoblet 1.120 husstande på Broager Fjernvarme, det svarer ca. til halvdelen af Broager. Det moderne anlæg er klar til at forsyne endnu flere husstande. “Vi vil meget gerne brede det endnu mere ud i Broager,” siger Peer Monger. Er man interesseret i at skifte sin varmekilde over til Broager Fjernvarme, er man velkommen til at tage fat i dem og finde den rigtige løsning for husstanden. ■

Skrevet af

Lene Neumann Jepsen
Lene Neumann Jepsen Kommunikationskonsulent
Ring 31 17 05 27