Ahlmanns have Kongevejens blomster Pelzergård

Foredrag om tre gartnerier i Gråsten

Fhv. arkivleder Else Egholm fortæller tirsdag 19. september kl. 19.00 i Gråsten Arkiv om tre af de gartnerier, der før fandtes i Gråstenområdet.

Før i tiden var hele området præget af gartnerier og frugtplantager. 

De tre gartnerier var Ahl­manns have, Konge­vejens Blomster og Pelzers gård.

Ahlmanns have lå, hvor nu parkeringspladsen til Ahlmannsparken ligger. Gartneriet blev grundlagt i 1892 og forsvandt i forbindelse med bygningen af Ahlmannsparken i 1978.

Kongevejens blomster lå på Kongevejen nr 86, blev grundlagt i 1880 og hed da Gråsten Handelsgartneri, senere Liekers gartneri og til sidst Konge­vejens blomster. Det lukkede i 1986, og siden har der været autoværksted og tankstation på stedet.

Pelzergård lå i området, hvor nu Ulsnæs Centret og industriområdet fylder pladsen, tæt ved bofællesskabet Fjordbo. Tycho Tychsen købte stedet i 1934, ejede Tofts teglværk, som lå samme sted, og efterhånden som leret blev fjernet og brugt i teglværket, plantede han frugttræer i stedet. Hele området var efterhånden dækket af frugttræer. Tofts Teglværk brændte i 1966. ■

blank

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.