International Transport Danmark står over for mange udfordringer med grønne afgifter og stigende omkostninger på transport, fremgik det af nytårskuren, der alligevel fandt sted under godt humør.

Der kommer en kilometerafgift på lastbiltransport

Venstres transportminister Thomas Danielsen deltog i International Transport Danmarks nytårskur. 

Her var han som udlært lastvognsmekaniker på hjemmebane blandt sagkyndige.

Thomas Danielsen slog indledningsvist fast, at CO2 afgiften på lastbiltrafikken kommer. Udlægget er at montere en box til cirka 1000 kroner i hver lastbil, og så betaler man per kørt kilometer. Det vækker ikke udelt begejstring, men der er ingen vej uden om.

“Vi har indgået et kompromis om en kilometerafgift for at sikre den grønne omstilling. Den skal implementeres så nemt som muligt,” sagde Thomas Danielsen, der lovede at evaluere CO2 afgiften løbende og ikke ser noget alterntiv til at sende regningen videre til forbrugerne.

“Vi har et rødt flertal, men vi har begået den genistreg at sætte ind kile ind i det røde flertal. I skal være glade for, det ikke er Alternativet og Enheds­listen, der står bag beslutningen,” sagde ministeren, der mener, at når man også indfører afgifter på udlændinge, der kører i Dan­mark, så giver det en fair og lige konkurrence, hvilket tidligere har været en hårdt kritiseret mangel.

Modulvogntog

Vognmandsbranchen anser de store modulvogntog, som nu må køre mellem Aarhus og Høje Taast­rup for at være en stor landvinding på miljøområdet, da man flytter mere per transport.

Jesper Juul fra AMU Juul A/S stillede sig tvivlende over for at afskaffe tolkehjælpen til køreprøven for udenlandske chauffører. Det vil få store konsekvenser i transportbranchen, mener han. 

Årsagen er, at tolkene har fået skyld for at være lidt for dygtige til at tolke, hvis chaufføren ikke har svar på rede hånd.

“Det er en aftale, vi har lavet før jul,” sagde ministeren med henvisning til, en chauffør skal kunne gøre sig forståelig på engelsk, tysk, grønlandsk, færøsk eller dansk alt afhængig af, hvor i Rigs­fællesskabet, man sætter sig bag rattet for at betjene kørselskunder.

Til gengæld glæder han sig meget over, muligheden for at ophæve taxiloven i danske øsamfund vil gøre det muligt for almindelige borgere at køre taxikørsel, når der er behov for ekstra hyrevogns­kørsel til festivaler og andre events i lokalsamfundet. Thomas Danielsen nævnte, at præster for eksempel kan fragte taxakunder omkring på hverdage, når de ikke skal prædike, hvis de skulle have lyst til at tjene en ekstra skilling på det.

Væk med monopol

En anden revolutionerende beslutning er ifølge transportministeren at Post Nord fratages monopolet på landsdækkende postdistribution. Libera­li­seringen af posten btyder, at private udbydere vil kunne melde sig i konkurrencen om at udbringe pakker og breve rundt omkring.

“Den konkurrence glæder jeg mig til,” sagde Thomas Danielsen, der også vil afsætte rabatterne langs de danske transportveje til insektmotorveje, så der bliver plads til alle.

Fire procent af nysalget af danske lastbiler er el­lastbiler, så transportbranchen gør grønne fremskridt. Trans­port­ministeriet har afsat ti millioner kroner til den grønne omstilling af de mindste danske lufthavne heriblandt Sønder­borg og Esbjerg.

“Det er svært at spille Matador, når de gode pladser er solgt. Vi har det hårdt nok i forvejen,” sagde vognmand Frede Matzen med henvisning til de talrige krav, branchen står over for. ■

Mennesker mødes under en nytårskur her er det Jens Wistoft (V), Sybilla Nitsch, Sydslesvigsk Vælger­forenings landdagsmedlem i Kiel, borgmesterkandidat i Sønder­borg Ellen Trane Nørby (V) og byrådsmedlem Erik Krogh (V)

blank

Transportminister Thomas Danielsen kom langt omkring i sin tale om transportpolitik i Danmark, som han har god tråd til som udlært lastvognsmekaniker.

Skrevet af

Lise Kristensen
Lise KristensenJournalist
Ring til 20 75 79 12

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.