Morten Latter ville gerne have en gratis ladestander, så folk kunne oplade deres mobiltelefonen, mens de opholder sig hos Den gamle Skomager, men den lovede omkostningsfri stander viste sig at være en dyr affære, som en smart sælger fik prakket mange små danske næringsdrivende på.

Den gamle Skomager gik i leasingfælde

“Jeg vil gerne bede Jer om at hente jeres lorte-ladestander omgående!”

Det har værtshusholder Morten Latter, som ejer Den gamle Skomager i Gråsten, bedt salgsvirksomheden i-Charge om at gøre, efter han er blevet snydt til at opstille en ladestander, som, han fik at vide, var gratis, men i virkeligheden koster tusindvis af kroner. 

I-Charge beskyldes for på falske forudsætninger at få sportsklubber, kørelærere og værtshusholdere til at underskrive en kontrakt på opstilling af en ladestander til mobiltelefoner. De små næringsdrivende får at vide, de skriver under på en omkostningsfri lejeaftale, men får så senere tilsendt en bindende dyr kontrakt med den tyske leasingvirksomhed Grenke, som i-Charge indgår kontrakter for. 

“Så fik vi den der fine kontrakt, hvor der står det hele i,” fortæller Morten Latter i TV-programmet Kontant til vært Jakob Kragelund i “Leasingfælden”, som kroejeren medvirkede i på DR den forgangne uge.

Her fortæller Morten Latter, at han på lige fod med masser af små næringsdrivende i Danmark har haft besøg af en hurtigt snakkende sælger fra i-Charge, der prakkede kunderne en ladestander på i henhold til en omkostningsfri lejeaftale. Værtshusgæster, brugere og idrætsudøvere kan lægge deres mobiltelefoner til opladning i ladestanderen, mens de er til træning eller møde og efterfølgende hente den opladede telefon ud af standeren, som de skaffer sig adgang til med en selvvalgt kode. 

Skrev forgæves

I TV-programmet fortæller Morten Latter, han gennem et helt år uden held har skrevet til i-Charge, som prakkede ham ladestanderen på. I Leasingfælden fortæller adskillige medvirkende, at de efter at have indgået den gratis aftale får tilsendt en leasingaftale med det tyske Grenke, som skal have flere tusinde kroner om måneden for ladestanderen i en bindende, uopsigelig aftale, der løber over fem år. Den står til at koste flere af underskriverne hundrede tusindvis kroner. En enkelt værtshusholder på Jægerkroen i Skive må dreje nøglen, hvis retten forpligter hende til at betale de mere end 100.000 kroner, hun ifølge leasingaftalen skal betale Grenke. En professor i økonomi mener, der kan være tale om svig fra i-Charges side, fordi aftalen er indgået på falske forudsætninger.

Dem, der har stillet ladestanderne op, har ikke gået så meget op i at læse papirerne, fordi de fik at vide, ladestanderen var gratis. Den er forbundet til en TV-skærm, som lokale næringsdrivende betaler for at få reklamer på, som sportsklubberne bliver stillet i udsigt, de kan tjene penge på. Det viser sig dog at være en bekostelig affære. 

I TV-udsendelsen ærgrer Morten Latter sig på lige fod med de øvrige medvirkende over at være blevet snydt af det, som nogen kalder en smart-ass. Hverken i-Charge eller Grenke stiller op til direkte interview i Leasingfælden, men svarer på spørgsmål på e-mail, at de mener, leasingaftalerne er indgået på gældende betingelser. Grenke har dog afbrudt samarbejdet med i-Charge, hvis direktør i mellemtiden er blevet fyret. Grenke har bedyret at ville kigge på de indgåede kontrakter.

Kommende afgørelser af stævninger afgør lovligheden af at indgå kontrakter, hvor underskriverne ikke bliver oplyst om det reelle indhold, eller om leasingaftaler er bindende uanset vilkårene, de er underskrevet på. ■

Skrevet af

Lise Kristensen
Lise KristensenJournalist
Ring til 20 75 79 12

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.