Hallen med plads til biler og landbrugsmaskiner blev bygget for halvandet år siden, og førstkommende fredag er der åbent hus på maskinværkstedet, hvor kunder og interesserede er velkomne til at besigtige maskinparken og få en godbid til maven.

Carstens Maskinværksted får tingene til at køre

Bilerne hænger på løftestænger eller har motorhjelmen åben på Carstens Maskinfabrik på Nejsvej i Broager. 

Der er hele tiden noget, der skal repareres. Er det ikke en bil, er det landbrugskørestøjer eller havebrugsmaskiner, hvis ikke kunderne da kommer for at købe helt nyt udstyr til havebrug. Salget af havetraktorer og plænerobotter er taget voldsomt til under Coronaen. Sønderjyder går ikke ned på udstyr.

“Da Coronaen kom, fik vi travlt. Folk vil have noget at lave, når de er derhjemme, så de kastede sig over haven. Vi sælger mange havemaskiner. Det fylder efterhånden lige så meget i arbejdsgangen som landbrugsmaskiner. Der bliver færre landmænd, mens der er kommet rigtig gang i havefolket,” fortæller 53-årige Carsten Hansen, der har drevet maskinværksted i Broager siden 1999.

“Vi laver service og vedligehold på snart sagt alt, hvad der kan brumme. Vi udvidede for halvandet år siden med hallen for at få mere plads,” fortæller Carsten Hansen, der traditionen tro har åbent hus fredag 4. marts, hvor folk kan lægge vejen forbi og se på sagerne og få lidt at spise.

Munter omgangstone

Seks ansatte plus en fejedreng klarer de daglige gøremål. Carsten Hansen overtog for fire år siden dele af maskinvirksomheden Thomas Skøtt i Ragebøl inklusive flere ansatte.

“Jeg kan sagtens bruge en mand mere, men det er ikke let at få. De skal kunne lidt af hvert og have styr på bilmotorer, landbrugsmaskiner og elektronik. Det sidste bliver en stadig større del af reparationerne. Vi uddanner os hele tiden,” fortæller Carsten Hansen, der starter med at pakke ud og gøre klar klokken seks om morgenen, inden de ansatte møder ind, og er den sidste, der går om aftenen.

Han bor ved siden af og ejer jordene omkring maskinværkstedet, der ligger naturskønt ud mod Flensborg Fjord. Han har dog forpagtet arealerne ud og opgivet hobbylandbrug. Det blev for meget.

“Hver fredag får vi kaffe og rundstykker,” fortæller han om medarbejderplejen, der også indebærer en fri og munter omgangstone.

“Det er en livsstil at bestyre et maskinværksted. Du skal have lyst til det. Så længe helbredet holder, fortsætter jeg. Det er ikke billigt at reparere biler. Varerne stiger. Det hele har fået et hak mere, hver gang vi får varer hjem,” siger Carsten Hansen, der ikke er sortseer af den grund, for går den ikke med møgspredere og traktorer, så skal der nok være salg i motorsave, hækkeklippere og havetraktorer. ■

53-årige Carsten Hansen er i sit rette element i værkstedet på Nejsvej, hvor han er ansvarlig for reparationer af vedligehold af biler, landbrugskøretøjer og efterhånden også alt maskineri til haven, for han forhandler også havemaskiner.

Skrevet af

Lise Kristensen
Lise KristensenJournalist
Ring til 20 75 79 12

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.