Broager har taget Vemmingbund Vandværk under sine vinger
En lettere turbulent generalforsamling i Broager Vandværk er overstået i visheden om, alt går videre i bedste ånd. Der er rent drikkevand i hanerne omend til en lidt høj pris, og vandværket har fået ny formand i 55-årige Ingolf Nielesen fra Skodsbøl, der måtte overtage tøjlerne.
“Vi har taget Vemmingbund vandværk under vores vinger De har eget distributionsnet, som står over for en gennemgribende renovering. Vi havde regnet med, det ville blive dækket ind af, forbrugerne i Vemmingbund betaler lidt mere for vandet over en femårig periode, men det er ikke nok, for det bliver dyrt. Derfor har vi også lidt vanskeligheder med at holde taksterne. Vi er et af de dyreste vandværnker i kommunen,” siger Ingolf Nielsen.
“Der er ikke noget at gøre. Vi er nødt til at agere ud fra det ledningsnet, vi har. På sigt er det en fordel at gå flere vandværker sammen, men lige nu står vi med en opgave med at skulle have skiftet mange vandledninger ud og kloakseparering i Broager. Vi har ikke formået at renovere i samme omfang, som ledningsnettet er blevet slidt, og så kommer regningen,” fortæller Ingolf Nielsen, der står klar til at tage ansvare for de omfattende økonomiske udtog.
Vandspild
Der har været et vandspild på 24.500 kubikmeter svarende til 11,2 procent af vandmængden i 2023. Det er en stigning i forhold til 2022, hvor vandspildet var 14.364 kubikmeter svarende til 6,5 procent. Stigningen skyldes primært vandtab fra ledningsnettet i Vemmingbund, men også pågravninger i forbindelse med kloaksepareringen og brud og utætheder på ledninger.
Broager har et forbrug på 218.289 kubikmeter vand, mens Vemmingbund ligger på 24.976 kubikmeter vand i 2023. Prisen er 10 kroner per kubikmeter eksklusiv tilslutningsafgifter, hvilket er ret dyrt, men Broager Vandværk har også mange vedligeholdelsesudgifter og to dyre, nye vandboringer i Bøffelkobbel Skov. De boder for ren vandkvalitet, efter der blev fundet pesticid i to vandboringer sidste år.
Broager Vandværk har et medarbejder-samarbejde med Broager Fjernvarme, hvor man trækker på hinandens ansatte. Fjernvarmen har bebudet at ville fortsætte samarbejdet efter fusionen med Sønderborg Varme, og det giver ro i sindet i Broager.
Der er 2021vandforbrugere i Broager, hvilket er en stigning på 238, som hovedsageligt skyldes tilkomne vandforbrugere fra Vemmingbund.
Driftsleder Michael Kurth har opsagt sin stilling i Broager Fjernvarme 1. februar 2024 på gund af sygdom.
Broager Vandværk havde et underskud på 470.000 kroner i 2023, hvilket skyldes de høje udgifter til vedligehold, kloakseparering og nye vandboringer.
“Hvis vi går fem år tilbage, borede vi alle steder for at finde rent drikkevand. Det problem har Bøffelkobbel Skov løst. Vi har godt og rent vand i hanerne,” lyder det fra formanden, der har tænkt sig at tage tingene, som de kommer og priser sig lykkelig over rent drikkevand til alle. ■
Denne artikel er lagt på Gråsten Avis | Bov Avis den 6. juni 2024
Skrevet af
Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.