
Tidliger borgmester Thomas Andresen.
60 års fødselar går efter borgmesterposten
Tidligere borgmester Thomas Andresen, Aabenraa, runder tirsdag 16. juli de seks årtier. Fødselaren lægger ikke skjul på, han gerne vil have slettet det med det forhenværende. Han går efter borgmesterposten, når der næste år er kommunalvalg, efter han på et hængende hår blev fravalgt til fordel for de Konservatives Jan Riber i 2021 efter otte år som borgmester.
“Jeg sidder ikke og hyler, men jeg føler lidt, der blev gjort mig uret. Jeg blev ikke fravalgt af vælgerne. Det hele er mig lidt uforløst,” fortæller Thomas Andresen, for hvem det var en kæmpemæssig omvæltning, at nøglerne ikke længere passede til kontoret.
Som uddannet bygningsingeniør er den mellemliggende tid gået som projektudvikler for byggefirmaet Ommen samt at makke i bil og udtjente apparater og maskiner i privaten og sidst, men ikke mindst at være mere sammen med familien.
“De færreste aner, hvad en borgmesterpost indebærer. Der var nok ikke mange, der ville søge stillingen, hvis den blev opslået. Jeg sad ikke meget på kontoret, men var ude at møde folk og organisationer,” siger Thomas Andresen, der var meget på Christiansborg og i KL i de otte år.
Han har varskoet hustruen Vivian om, de gule to do sedler på køleskabet kan ske at vende tilbage. De sidste tre år er brugt på at lægge strategi for, hvordan Venstre genvinder magten.
“Jeg ved, hvordan man som borgmester tager ansvaret på sig og træffer de afgørende beslutninger. Som politiker er det vigtigt at udstikke kursen. Ellers er der stor risiko for, forvaltningen tager over,” siger fødselaren, der fortsat vil lægge en klar ledelsesstil og samtidig understreger, han har lavet budgetter med hele byrådet bag sig og altid med et flertal.
Han er barn af grænselandet og kender sin kommune godt. Thomas Andresen er født i Aabenraa, men opvokset i Søgaard. For to år siden flyttede han til Aabenraa igen efter at have boet i Tinglev med sin familie under de i dag tre voksne døtres opvækst.
“Som borgmester skulle jeg ofte tage stilling til grænsekontrol og flygtningespørgsmål. For mig har det været væsentligt at varetage virksomhedernes og borgernes tarv,” siger Thomas Andresen, der glæder sig over, det lykkedes at udvikle transportsektoren og modernisere bygningerne i transportområdet i Padborg ved at rive det gamle ned og bygge nyt op.
Der er opkøbt store erhvervsarealer til udvidelse og sikring af transportsektoren i og omkring Padborg. Det er vigtigt for Thomas Andresen at få styrket erhvervsområdet i en tid, hvor en Femer Bælt forbindelse må forventes at skærpe konkurrencen på transportområdet. Han føler sig også beæret over formandskabet i et særligt nedsat udvalg “Fremtiden for arealet nord for Kilen”, der har til formål at sikre fortsat boligbyggeri i Aabenraa uden at komme i konflikt med havnen. Han blev så at sige sat i spidsen for konfliktmæglingen. Det er han stolt af. Som barn af en tysk mor og en dansk far fra Flensborg har fødselaren stærke rødder i grænselandet.
“Tag diskussionen om specialskolen Fjordskolen i Kruså. Den er en succes, men havde en ekstrem hård fødsel. Den var aldrig blevet til, hvis ikke nogen havde taget ansvar. Det har givet uddannelse og arbejdspladser, selv om det nærmest blev betegnet som et overgreb på medarbejderne, at de skulle arbejde i Kruså,” siger fødselaren med hang til borgmesterkæden. ■
Denne artikel er lagt på Gråsten Avis | Bov Avis den 17. juli 2024
Skrevet af
Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.