Indlæser Begivenheder

Armenien

Sognerejse arrangeret af Gråsten – Adsbøl menighedsråd

med Paul Møller som rejseleder

Mange års turbulent historie har sat sit præg på det ellers billedskønne Armenien, der ligger som på et historisk knudepunkt mellem Asien og Europa. Resterne af næsten 2.000 års kristendom er imponerende. Fra hovedstaden Jerevan kan man se det mægtige bjerg Ararat knejse i horisonten. 

I selve hovedstaden ligger folkedrabsmuseet. Et grusomt minde, hvor vi dog fascineres af fortællingen om ”Armeniens moder”, den danske Karen Jeppe. Karen Jeppe, der herhjemme også bliver kaldt den glemte heltinde, er kendt i Armenien for at hjælpe flygtninge fra de osmanniske forfølgelser, der kostede godt halvanden million mennesker livet under Første Verdenskrig. Ved blandt andet at skjule børn og voksne i sin kælder reddede den modige danske kvinde tusindvis af armenske liv.  Armenien var indtil 1991 en af sovjetrepublikkerne, en historie vi finder mange spor af på vores tur.

Armenien er måske et at de mest spændende og aktuelle lande at besøge i 2019 – på grund af landets fortid og nutid.

Armeniens kristne historie

En væsentlig del af turen vil fokusere på Armeniens kristne historie, som begyndte i kirken Khor Virap. Vi forlader dagslyset og begiver os ned i fangehullet, hvor missionæren Gregor Lysbringeren, Armeniens svar på den danske Poppo, levede i 13 år. Her havde den armenske konge lukket ham inde, fordi han ikke brød sig om det kristne evangelium, som Gregor forkyndte. Da kongen forelskede sig i en kristen nonne, som afslog hans frieri, myrdede han både hende og hele hendes orden. Gregor blev herefter hentet op af kælderen. Han helbredte kongen for sin sindssyge, døbte ham, og i år 301 e.Kr. blev Armenien derved erklæret en kristen nation – verdens første. 

Den ortodokse kirke har hovedsæde og domkirke i byen Echmiadzin. I kirken opbevares en mængde relikvier og ifølge præsterne blandt andet den spydspids, som den korsfæstede Jesus blev stukket i siden med. Senere besøger vi både det hellenistiske tempel fra det første århundrede i Garni og klippekirken i Geghard, som er et imponerende skue. Kirken er hugget ind i selve klippen, i et afsidesliggende område, for at skjule den bedst muligt for forfølgere.  

Velkommen på en fascinerende rejse til Armenien. 

På turen deltager: Rejseleder Paul Møller, Gunnar Hattesen, dansk guide på hele turen Filip Hove Kristensen og Helle Blindbæk som vil gøre vores bedste for at få turen til at blive en god og stor oplevelse for alle. 

DAG 1 – Tirsdag 1. oktober
Afrejse til Jerevan

Vi flyver fra Hamborg Lufthavn. Vi mellemlander i Moskva og skifter fly, inden vi lander i Jerevan sent på aftenen. Jerevan er dateret til at være ældre end selveste Rom.  Jerevan er også kendt som” Pink City”, fordi den lyserød vulkanske sten (tuff) bruges i bygningsmaterialet. 

DAG 2 – Onsdag 2. oktober
Rundtur i hovedstaden Jerevan

Dagen bliver en rundtur i Jerevan. Vi skal bl.a. til ­Mair-Hayastan (Moder Armenia), hvor vi kan nyde udsigten over byen og Ararat-bjerget, hvis vejret tillader det. Derfra fortsætter vi til Matenadaran, museet for gamle manuskripter. Ved at se og læse disse manuskripter, får vi et særligt indblik i landets historie. Vi spiser frokost sammen på en restaurant. Dagens sidste stop er ved Tsitsernakaberd, monumentet for folkedrabet i 1915.

DAG 3 – Torsdag 3. oktober
Echmiadzin – Garni –
Geghard-klosteret

Vi starter dagen ved Echmiadzin, som er det hellige sæde for Den Armenske Kirkes patriark. Armenien var det første land til at vedtage kristendommen som statsreligion i 301 e.Kr. Katedralen blev bygget i år 303 på stedet, hvor et hedensk tempel tidligere havde ligget. Vi besøger også St. Hripsime Church som også er på UNESCOs verdensarvsliste.

Vi spiser frokost i en landsby, hvor vi også får demonstreret, hvordan det armenske brød ’lavash’ bliver lavet.  Frokosten består blandt andet af nybagt brød, hjemmelavet ost og krydderurter.

Vi fortsætter til byen Garni, hvor vi besøger resterne af det hedenske tempel, som blev bygget i det 1. århundrede. Også her ser vi en bygning, som danner en perfekt harmoni med naturen. Inden vi kører tilbage til Jerevan, besøger vi Geghard-klosteret, som er hugget ind i en klippe. 

DAG 4 – Fredag 4. oktober
Spitak– Haghartsin – Lake Sevan

Vi besøger byen Spitak, der ligger i det nordlige Armenien og som var epicentret for det ødelæggende jordskælv i 1988, der blev navngivet efter Spitak. Mellem 25.000 og 50.000 blev dræbt og op til 130.000 såret. En af grundene til at det endte så slemt var de dårlige byggemetoder og korruption i Sovjetunionen.

Vi kører igennem de såkaldte “schweiziske bjerge” i Armenien, hvor vi finder Haghartsin klosteret midt i nationalparken Dilijan. Rundturen fortsætter forbi søen Lake Sevan, som markerer en kendt pilgrimsrute.

DAG 5 – Lørdag 5. oktober
Khor Virap – Noravank klosteret

Denne dag kører vi mod syd for at besøge det historiske kloster, Khor Virap, som er et vigtigt pilgrimssted tæt på den tyrkiske grænse. Her var Gregor Lysbringeren fængslet i 13 år, før Armenien indførte kristendommen som landets religion. Fra klosteret kan du nyde en betagende udsigt over det majestætiske sneklædte Ararat-bjerg og ud over Ararat- dalen. 

Vi fortsætter til Noravank klosteret – juvelen i den middelalderlige armenske arkitektur. Klosteret ligger i en fantastisk kløft og er bygget i en perfekt harmoni med den omgivende natur.  For dem der har lyst, er det muligt at slutte dagen med en tur gennem Vernisage-markedet. Markedet har åbent hver weekend. Her kan vi se – og måske købe – lokal kunst og andre spændende ting.

DAG 6 – Søndag 6. oktober
Hjemrejsen

Efter en tidlig morgenmad, kører vi til lufthavnen. Igen flyver vi til Moskva, hvor vi mellemlander og skifter fly inden vi lander i Hamborg lufthavn først på aftenen. Vi bruger dagen på at få samlet op på oplevelserne.

PRAKTISK INFORMATION

Afrejse. Tirsdag den. 1. oktober 2019 kl 13.25 fra Hamburg. (Tidspunkt for bus fra Ahlmannsparken til Hamborg Lufthavn følger)

Hjemrejse. Søndag den 6 oktober, ankomst kl. 18.00 i Hamburg.

Hotel. Alle overnatninger er på Ani Plaza Hotel i Jerevan

Pris pr. person kr. 8.990,-
Tillæg for enkeltværelser kr. 875,-
Prisen inkluderer  – bus Gråsten/ Hamburg Lufthavn t/r

– fly Hamburg/ Armenien via Moskva t/r,
– overnatning i delt dobbeltværelse på hotel med bad og toilet på værelset
– halvpension, som består af 5 x morgenmad og 4 x aftensmad
– busture rundt i Armenien og entrèer

Prisen inkluderer ikke øvrig forplej­ning, drikkevarer, forsikring og drikkepenge. 

Visumfri. Pas skal være gyldig 6 måneder fra indrejse i landet.

Deadline for tilmelding: 15 juni 2019.
Tilmelding sker til Helle Blindbæk på hebl@privat.dk

Om turen: 

UNITAS REJSER er teknisk rejsearrangør. Medlem af Rejsegarantifonden
reg. nr. 128.

Der tages forbehold for ændringer og forbedringer af programmet
Alle steder vi besøger vil blive introduceret på dansk.

Del dette på din fortrukne platform