Byrådskandidat Ingrid Johannsen i samtale med Marianne Hildebrandt og byrådsmedlem Daniel Staugaard om konsekvenserne af, at Sønderborg Kommune vil indskrænke valgfriheden for de ældre.Foto Lise Kristensen

Byrådskandidat Ingrid Johannsen i samtale med Marianne Hildebrandt og byrådsmedlem Daniel Staugaard om konsekvenserne af, at Sønderborg Kommune vil indskrænke valgfriheden for de ældre. Foto Lise Kristensen

Venstre: Beslutningen om nul valgfrihed af hjemmepleje er dårlig stil

“Pengene til hjemmepleje bør følge borgeren. Ældre mennesker skal have det frie valg, når de beslutter, hvem der skal komme i deres hjem. Det skal kommunen hjælpe med til og ikke, som tilfældet er i Sønderborg, indskrænke valgfriheden ved kun at give mulighed for at gøre brug af en hjemmehjælper-tjeneste – nemlig i dette tilfælde CaRas.

Det betyder, næsten 400 udsatte ældre skal skifte hjemmehjælp for at bevare den kommunale støtte. Det er utrygt og aldeles urimeligt!”

Det siger Venstres kandidat til kommunalvalget, Ingrid Johannsen, Gråsten. Hun er nummer to på Venstres liste og har besøgt snart 80-årige Marianne Hildebrandt, der er fortvivlet over at være tvunget til at skifte hjemmehjælp med en Alzheimer ramt mand. Det er en sygdom, der kun bliver værre. Pårørende er stærkt afhængige af fortroligheden og trygheden ved de plejere, der dagligt kommer i hjemmet. Marianne Hildebrandt har Danske Diakonhjems personale til at komme hos sig. Det er hun glad for og tilfreds med.

“Der stor forskel på hjemmeplejere. Det her drejer sig ikke bare om kost og spand. Det er svært at vinde en Alzheimer ramts fortrolighed. Den har plejerne fra Danske Diakonhjem. Nu må jeg ikke have dem mere. Jeg fik et chok, da jeg hørte det,” fortæller Marianne Hildebrandt harm og grædefærdig.

Værdighed

“Ældrepleje handler i høj grad om værdighed. Det er værdigheden, der risikerer at gå tabt, fordi et flertal vil spare 2,7 millioner kroner på 400 personer, som modtager privat hjemmehjælp med kommunal støtte. Man kan spørge sig selv, om kommunen reelt kommer til at spare det beløb. Der opstod hurtigt rygter om, flertallet ville gå fra to private udbydere på hjemmepleje-området til én. Før vi anede det, blev der sendt en pressemeddelelse ud, og så var det sådan. De løb fra os. Det er ikke fair play! Beslutningen er taget, uden flertallet er gået ud og har taget dialogen. Der har ikke været nogen forudgående ofentlig debat. Det frie valg er ikke til stede længere. Det er ikke reelt demokrati. Vi må håbe, den offentige debat kommer, selv om det lige nu ser sort ud. Når aftalen med CaRas træder i kraft, gælder den seks år. Reelt set burde man ophæve udbuddet og se, hvilket flertal der tegner sig efter kommunalvalget. Jeg tror, det her får indflydelse på valgets udfald, men 16. november kan det være for sent at ændre beslutningen,” siger byrådsmedlem Daniel Staugaard (V), der finder, hele forløbet om udbuddet er dårlig stil.

Venstre stemte imod at gøre CaRas til ene udbyder af privat hjemmepleje. Flertallet bestående af Social­demokratiet, Slesvigsk Parti , Dansk Folke­parti og Fælles­listen sikrede CaRas eneretten. 

For to år siden ville kommunen insource driften af Dalsmark Plejehjem i kommunalt regi og sætte Danske Diakon­hjem, der har drevet plejehjemmet i mange år, fra bestillingen. Efter mange diskussioner og adskillige juridiske responsa blev plejehjemsdriften på Danske Diakon­hjems hænder. Nu er Danske Diakon­hjem primo 2022 sat på porten som privat udbyder af plejei eget hjem i Sønder­borg kommune. 

Danske Diakonhjem har efter byrådets beslutning måttet fyre 70 ansatte. ■

Skrevet af

Lise Kristensen
Lise KristensenJournalist
Ring til 20 75 79 12

Fotos af

Lise Kristensen
Lise KristensenJournalist
Ring til 20 75 79 12

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.