Lokalhistorisk Arkiv viser udstilling om afstemning i Zone 1 og Zone 2 i 1920.

Udstilling om afstemningsdagen den 10. februar 1920

Lokalhistorisk Arkiv i Gråsten har åbnet en særudstilling om afstemningsdagen 10. februar 1920 i vinduesfacaden ud mod Nygade.

Udstillingen omhandler ikke kun Gråsten; men også Adsbøl, Kværs og Rinkenæs.

“Vi har billeder fra alle fire byer med tilhørende korte forklarende tekster og i enkelte tilfælde små sjove og spændende historier om nogle af datidens markante borgere. Især kan jeg nævne én omhandlende madam Ohlsen fra Fredensgade 8 og hendes forhold til sit dannebrogsflag og en anden, hvor dannebrogsflaget, som var hejst i en lynafleder på skolen, men på grund af stærk blæst endte i Slotssøen”, fortæller arkivleder Else Egholm.

Kaffestel

Langt hovedparten af materialet stammer fra arkivet; men man har også modtaget ting udefra. For eksempel har Mads Friis fra Benniksgaard Hotel lånt arkivet både et billede over hele Zone 1 og noget af  Zone 2 med alle de danske afstemningsresultater i de forskellige kommuner samt en tekst på en træplade med resultatet i Rinkenæs. Begge har sandsynligvis hængt på den gamle Rinkenæs Overkro, det nuværende Benniksgaard Anneks og tidligere Rinkenæs Ungdomsskole.

“Ligeledes har vi et kaffestel fra dengang med påmalede dannebrogsflag samt flere af de plakater, som blev lavet op til afstemningsdagen. Sidstnævnte har afdøde advokat Sven Kjems skænket arkivet for nogle år siden”, nævner Else Egholm.

Det har taget cirka 3 måneder at forberede udstillingen, og alle 10 frivillige på arkivet har på hver deres måde medvirket. ■

blank

Skrevet af

Søren Thygesen Kristensen
Søren Thygesen KristensenReporter
Ring 27 36 04 12

Fotos af

Søren Thygesen Kristensen
Søren Thygesen KristensenReporter
Ring 27 36 04 12