Folketingsmedlem Bertel Haarder (V) var et trækplaster ved afstemningsfesten i Broager.

225 til afstemningsfest i Broager

Da fejringen af 100-års jubilæet for afstemningen i 1920 begyndte søndag eftermiddag, var stemningen i top i Broager Salen. Inde i salen var 225 mennesker og næsten 100 mennesker gik forgæves.

Marianne Tychsen, formand for Broager Nationale Udvalg, begyndte med en kort gennemgang af programmet samt en præsentation af dagens festtaler, folketingsmedlem Bertel Haarder (V). 

Efter præsentationen var der fællessang med Broager Egnskor og Alssund-Orkesteret. Musikken blev nærmest en rød tråd gennem arrangementet, der i høj grad var præget af den danske sangskat. Dette ændrede sig ikke, da en veloplagt Bertel Haarder trådte op til talerstolen. 

Den grundtvigiansk opfostrede folketingspolitiker talte bl.a. om fællesskabet i Sønderjylland, samt den måde sønderjyder i det hele taget har lært at leve sammen med de tyske landsmænd i fred og fordragelighed. Han talte også om, hvordan vi lykkes så godt med at mindes Genforeningen og hvordan postvæsnet fungerede i “gamle dage”. Og netop det, at vi ikke må glemme historien, er hvad Bertel Haarder lægger særlig vægt på.

“Det er utroligt vigtigt at vi husker vores historie, og specielt den sønderjyske historie,” sagde Bertel Haarder om afstemningsdagen.

Snak ved bordene

Efter Bertel Haarders tale var der god tid til fri snak, lækre boller og lagkager samt kaffe i spandevis. Da de kaffekanderne var tomme og fadene ligeså startede arrangementet igen. 

Her var der egentlig tid til spørgsmål, men da der kun var én person, der havde stillet et spørgsmål, kom Bertel i stedet op igen, for at snakke lidt frit fra leveren. Her uddybede han enkelte af de tanker, han havde nævnt i den oprindelige tale. Han bragte desuden det højt debatterede emne om tosprogede byskilte på banen.

“Hvis ikke vi har vigtigere ting at diskutere end det, så synes jeg, at vi skal være taknemmelige,” sluttede Bertel Haarder sin tankestrøm. Efter taler, sang, kaffe og kage blev aftenen rundet af med en sidste fællessang. ■

Skrevet af

Esben Cronback
Esben CronbackReporter
Ring til 26 77 22 72

Fotos af

Esben Cronback
Esben CronbackReporter
Ring til 26 77 22 72