70 tilhørere mødte op til fortælleraften om husmandskolonien Fiskbæk.

Stor interesse for egnsspil om Fiskbæk

Foredragssalen på Gråsten Landbrugsskole var fyldt med 70 forventningsfulde personer, der kom fra nær og fjern.

Det drejede sig om historier fra husmandskolonien i Fiskbæk, som foreningen Kultur i Gråsten gerne ville høre til brug for egnsspillet “Sporene omkring Fiskbæk”, der bliver opført på Det lille Teater i juni næste år. 

Asta Flyvholm Kjær hjalp først hukommelsen på gled med historier fra sin barndom på et husmandssted i Blans. Hun står for erindringsværkstedet i Broager Lokalhistoriske Arkiv, og er vant til at få folk til at fortælle. 

Efter Landbrugsskolens gode kaffe og kage var det så tilskuernes tur til at fortælle. 

Asta Flyvholm Kjær greb mikrofonen, og fik folk til at starte med små historier, og så gik der ellers hul på ballonen. 

Den ene historie greb den anden, og man morede sig sammen, lyttede opmærksomt, og to gamle barndomsvenner fandt hinanden igen. 

Jo mere der blev fortalt, jo mere kunne folk huske. Der var endda en fra Kobberholm, der vovede at blande sig, fordi han i sin tid havde leget og slåsset med de Fiskbæk drenge. 

Forstandere

Landbrugsskolen spillede også en rolle, især blev der fortalt om de forskellige forstanderes åbenhed overfor naboerne. Der var også alvorlige historier om 1930`ernes krise og landbrugets manglende indtjening, og om hvor lidt man havde haft at gøre godt med. Dog igennem det hele skinnede fællesskabet, man hjalp hinanden, hvor det var nødvendigt, for “vi var alle i samme båd”. 

Da klokken nærmede sig 21.45, var det på tide at bryde op, efter en aften med gode historier og sammenhold. 

Instruktør Kristian Hald var også til stede for at fortælle, hvad der skulle ske til foråret, og han opfordrede de tilstedeværende til at melde sig til stykket, de vidste jo, hvad det handlede om. 

Tilstede var også Preben Vagn Knudsen fra Lokalhistorisk Arkiv, som opfordrede til, at man lod arkivet scanne eller låne gamle papirer og billeder, så de blev gemt for eftertiden. Og tredje generations husmandsslægt, Jørgen Christian Clausen, sørgede for at optage historierne og styre slagets gang.

Lydoptagelsen er nu sendt til arkivet og til dramatikeren. Det bliver spændende at se, hvad han får ud af det. ■

Forstander Bjarne Ebbesen.

blank
blank

Asta Flyvholm Kjær i samtale med tilhørere.

blank

På mødet var der livlig fortællerlyst om gamle dage.

blank

Skrevet af
Hanne Næsborg-Andersen

Fotos af
Preben Vagn Knudsen og Karin Baum

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.