Et biogasanlæg i Kværs skal omsætte gylle og halm til grøn gas, men borgere i Kværs kæmper indædt imod projektet, der nu er forkastet i både miljøklagenævn- og planklagenævn.

Stefan Lydal: Skrot byggeri af biogasanlæg i Kværs

Miseren omkring byggeriet af biogasanlægget i Kværs, der er indstillet som følge af et kommunalt standsningsforbud, får nu viceborgmester Stefan Lydal, Dansk Folkeparti, til at opfordre til helt at skrotte det 317 millioner kroner dyre projekt.

“Borgerne i Kværs har nu lidt så meget og længe under det projekt, at vi skylder dem helt at skrinlægge det. Selvfølgelig vil mange synes, det er voldsomt at droppe et prestigeprojekt til flere hundrede millioner kroner. Vi har hele tiden været imod det. Vi stemte nej til ekspropriation af jord til vejen,” siger Stefan Lydal, der også er næstformand i teknik- og miljøudvalget.

Undrer sig

Han og andre undrer sig såre over, det tog fem uger at stoppe byggeriet, selv om kommunen var blevet gjort opmærksom på, opførelsen af siloerne var gået i gang uden de nødvendigheder godkendelser og byggetilladelse. Kommunen udstedte først et standsningspåbud, da Miljø- og Fødevareklagenævnet havde anuleret den kommunale miljøgodkendelse 21. april.

“Hvorfor skal det tage fem uger at få et tip om ulovligt påbegyndt byggeri i den størrelsesorden ind på det rigtige kommunale skrivebord? Man får fornemmelsen af, der er politiske kræfter i spil, som prioriterer sine Project Zero klimamålsætninger højere end borgerne. Som tilsynsmyndighed kan kommunen ikke frasige sig sit ansvar for at holde øje med, hvad der foregår. Det er især rystende, at man ikke prioriterer ressourcer til at holde øje med, hvad der foregår, når man netop ved, en stor og aktiv borgergruppe i Kværs følger byggeriet af biogasanlægget nøje dag for dag. Hvordan kan kommunen overse et påbegyndt ulovligt byggeri? Jeg er af den opfattelse, projektet ikke bør gennemføres. Det er en politisk kamp, der er værd at kæmpe. Så må det koste de slag, det giver,” siger Stefan Lydal.

Tonse det igennem

Nature Energy står for opførelsen af biogasanlægget, der skal omsætte 400.000 ton biomasse til 24 mio. kubikmeter grøn gas om året. Det skal efter planen tages i brug om et år og får i fuldt udbygget omfang en kapacitet på 800.000 ton biomasse om året.

“Vi er stødt på klippegrund hver gang, vi har forsøgt at råbe politikerne op. Der var politisk enighed om, projektet skulle gennemføres. Vi har gjort opmærksom på, biogas ikke løser klimaforandringerne. Biogasanlæg gavner ikke klimaet, men vi har nået et punkt, hvor alt, der bliver pakket ind i grønt glanspapir, er umuligt at argumentere imod. Staten giver kun tilskud til biogasanlæg frem til april næste år. Kommunen har travlt med at tonse biogasanlægget igennem for at opnå tilskud. Derfor skal det i drift senest i april 2022. Vi bliver kaldt de små ofre. Borgere i Haderslev og Kolding har fået forkastet lignende projekter med et rungende nej til biogas. Hver gang vi har vundet en klagesag, ændrer kommunen bare et komma her og der, og så er det pludseligt lovligt alligevel. Vi føler os politisk hjemløse, for ingen har talt vores sag. Der kan jo nå at dukke nye partier op, når kommunalvalget rykker tættere på,” siger talskvinde i Nej til biogas Tine Brodersen, Kværs, der er glad for Stefan Lydals standpunkt.

Miljøklagenævnet har ophævet Sønderborg kommunes godkendelse af biogasanlægget på grund af fejlberegninger i udledningen af overfladevand til Kværsløkkebæk. Det fortsatte byggeri ventes lovliggjort ved at ændre på udledningsforholdene. Biogasanlægget i Kværs er del af Sønderborg kommunes vision om at være CO2 neutral i 2029. ■

Stefan Lydal: Skrot byggeri af biogasanlæg i Kværs

Byrådsmedlem Stefan Lydal (DF) gør sig til trods for, byggeriet er gået i gang, til talsmand for helt at droppe biogasanlægget i Kværs. Arkivfoto

Skrevet af

Lise Kristensen
Lise KristensenJournalist
Ring til 20 75 79 12

Fotos af

Ingrid Johannsen
Ingrid JohannsenMediechef
Ring 21 19 02 80

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.