61-årige Stefan Klit Sønderborg forlægger 1. juli sit virke som præst fra Broager til Stenderup pastorat efter 20 år som sjælesørger i Broager, hvor præstegården er blevet for stor, så han flytter i ny embedsbolig, som er et parcelhus i Stenderup, der er en del af Grene Sogn i Ribe Stift.

Sognepræsten i Broager drager vestpå

Broagers sognepræst gennem 20 år, Stefan Klit Søndergaard, skifter til Stenderup pastorat i Ribe Stift 1. juli. 

Dermed skal menighedsrådet i Broager ud at søge en ny sognepræst, når provstiet melder ud, hvordan forløbet bliver med at finde en afløser for præsten.

“Præstegården er blevet for stor. Mine tre store drenge er flyttet hjemmefra,” siger 61-årige Stefan Klit Søndergaard, der har været glad for sin tid i Broager.

Han flytter fra et stort sogn med en gammel historisk præstegård til et landsogn, hvor embedsboligen er et parcelhus. Stefan Søndergaard stammer fra Aarhus og gik i skole i Esbjerg og er selv præstesøn. 

En stor del af hans familie stammer fra Agerbæk, hvor han også har fætre og kusiner, så flytningen er lidt som at vende tilbage til rødderne.

“Jeg bliver hjælpepræst i Grene og Billund kirker og sognepræst og kirkebogsfører i Stenderup pastorat. Stenderup Krogager er et lille samfund på 1000 indbyggere, men der er både købmand, cafe, firsør og et vognmandsfirma og mange, driftige unge mennesker. Jeg skal nok føle mig godt til rette,” fortæller den afgående sognepræst, der fandt, at skal der ske nogle forandringer, så skal det være nu, mens han har mange gode år i sig som præst endnu.

Mangel på præster

Der er efterspørgsel på præster i Danmark. Mange bliver ved ud over pensionsalderen på 70 år for at sikre sognene en sjælesørger, så præstestanden frygter ingen lediggang med alderen.

“Det er selvfølgelig vemodigt at forlade Broager efter så mange år. Jeg har gode kolleger. Der er mange ting, jeg kommer til at savne, men det bliver ikke at skulle renovere kirken med alle de udskydelser og beslutninger, der skal træffes i den forbindelse. Det har været træls, og det kommer jeg ikke til at savne. Nogle spørger med forundring, hvorfor jeg rejser, og jeg får også selv en klump i halsen en gang imellem. Drengene er kede af at miste deres barndomshjem, men jeg skal jo ikke bo her for at leve deres liv,” siger Stefan Søndergaard

Han har valgt sit nye embede med velberådet hu. Det er et tilvalg og ikke et fravalg af andet.

“Da jeg var ung, var jeg nervøs, når jeg havde været på ferie og skulle prædike igen. Den nervøsitet har jeg ikke mere, men jeg har måske noget andet – en sikkerhed og en forankring i det, jeg gør. Jeg har haft et virkelig godt embede i Broager. Jeg går fra herlighed til herlighed,” siger Stefan Klit Søndergaard.

“Jeg har fået at vide, at får jeg lyst til at gå på cafe, så er vi i nærheden af Rom, Paris og Barcelona,” fortæller præsten med reference til nærheden til Billund Lufthavn.

Provsten i Grene Peter Hjorth Fredensborg stammer fra Nybøl. En af Stefan Søndergaards studiekammerater er præst i Grene Sogn, der er hjemsogn for Lego-familien Kirk Christiansen, hvis sidste hvilested er placeret midt på heden, som aviserne skriver.

Der er afskedsgudstjeneste for Stefan Klit Søndergaard i Broager 9. juni og indsættelsesgudstjeneste i Billund Kirke 14. juli. ■

Denne artikel er lagt på Gråsten Avis | Bov Avis den 22. maj 2024

Skrevet af

Lise Kristensen
Lise KristensenJournalist
Ring til 20 75 79 12

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.