Der blev viftet med dannebrogsflag, sunget fødselsdagssang og råbt hurra på Graasten Slot, dagen før Kronprinsesse Mary fyldte 50 år.

Skoleelever hyldede Kronprinsesse Mary på Graasten Slot

Godt 100 elever fra Gråsten Skole gik fredag middag op til Graasten Slot for at fejre Kronprinsesse Marys 50-års fødselsdag.

Foran det hvide slot viftede de med dannebrogsflag, sang fødselsdagssang og råbte hurra, hurra, hurraaaaa.

Præsenteret for kongefamilien

Graasten Slot spiller en helt central rolle i forbindelse med Kron­prinsessens vej ind i den danske kongefamilie.

Det var nemlig på Graasten Slot, at Kron­prinsesse Mary blev præsenteret for den kongelige familie.

Her blev hun præsenteret for familien, selvom det ikke var officielt, at en ung pige fra Tasmanien var på vej ind i den danske kongefamilie.

Det var dog lige ved at blive opdaget af offentligheden. Under opholdet på Graasten Slot lånte hun en hest og red en tur i Gråsten Skovene.

Det så en af de klassiske hoffotografer, Jørgen Kølle, Vojens, som var en institution dernede, og som i øvrigt havde et særligt godt forhold til Dronning Ingrid.

Jørgen Kølle rettede med det samme linsen mod Mary på hesteryg og med det samme ringede til Billedbladet og fortalte om det store scoop. Det var forsidestof, at den hemmelige kommende prinsesse, som den kulørte presse jagtede, red rundt – ikke bare på dansk jord, men i en skov i Gråsten.

Rideturen

Lige efter kom dog endnu en rytter, som satte kursen direkte mod fotograf Jørgen Kølle.

“Du Kølle, det billede dér… det skal ingen steder vel?”, skulle det have lydt fra Kronprins Frederik.

Jørgen Kølle besluttede som den loyale, royale fotograf han var sig for ikke at sende billedet til Billedbladet. Naturligvis til bladets store fortrydelse og med den konsekvens, at Jørgen Kølle, ifølge ham selv, blev blacklistet fra det kulørte blad.

Til gengæld forblev parrets kærlighedsforhold endnu hemmeligt for den danske offentlighed – lidt endnu.

Besøg i Gråsten

Siden da er det blevet til mange besøg her i Gråsten. Kronprinsparret har gjort det til en tradition, at de hvert år tager deres fire børn med på et 14 dages sommerophold på Graasten Slot.

Under opholdet er Kronprinsessen ofte ude at ride i Gråsten Skovene, spiller tennis, roer en tur på Slotssøen med børnene, køber en is på Torvet, overværer ringrideroptog og går til gudstjeneste i Gråsten Slotskirke. ■

Skrevet af

Gunnar Hattesen
Gunnar HattesenAnsvarshavende redaktør
Ring 21 16 06 83

Fotos af

Søren Gülck
Søren GülckFotograf
Ring 23 80 12 54

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.