Formand for Egernsund Borgerforening, Tove Hagenau, initiativtager Henning Jürgensen og borgmester Erik Lauritzen foran det færdige resultat.

Nyt kulturelt mindesmærke til Egernsund

I forbindelse med Jubilæumsfesten for Egernsundbroen afslørede borgmester Erik Lauritzen et nyt mindesmærke på havnen i Egernsund.

Før Egernsundbroen stod færdig i 1968 var det en lille trækfærge der hjalp beboere, forretningsdrivende og turister over sundet mellem Alnor og Egernsund. Det krævede et anløbssted på begge sider af sundet. I Egernsund stod et hejseværk og løftede en klap op og ned, så passagerer og køretøjer kunne komme af og på færgen.

Det hejseværk har været gemt af vejen i mange år, men kunne i lørdags præsenteres i flot renoveret tilstand og pryder nu Havnepladsen i Egernsund til minde om en historisk tid med Danmarks sidste kædefærge. Kloakmester og anlægsstruktør Søren Hansen havde forinden knoklet med at støbe de to fundamenter, der skal holde hejseværket på sin plads i mange år fremover.

Det var borgmester Erik Lauritzen og initiativtager Henning Jürgensen fra Egernsund Borgerforening der i fællesskab fjernede afdækningen af de mere end tre meter høje stolper. Publikum gav med deres klapsalver tydeligt udtryk for begejstringen af renoveringens resultat.

Renoveringen af hejseværket blev muliggjort gennem sponsorater af virksomheder, fonde og kommunen. ”Det er med glæde at vi i byrådet bakker op om initiativer som denne, når vi ser at det er borgerne, der driver projekterne,” sagde borgmesteren i sin tale.

Foruden en plakette, der oplister sponsorerne bag projektet, kan besøgende på en infotavle læse om færgens historie og brug af hejseværket gennem tiden. ■

Tekst og fotos af

Lene Neumann Jepsen
Lene Neumann Jepsen Kommunikationskonsulent
Ring 31 17 05 27

Fotos af

Jimmy Christensen
Jimmy ChristensenFotograf
Ring 29 25 95 50