I Frøslevlejren kan man planlægge sin egen flugt og skabe kontakt til modstandsbevægelsen.

Ny besøgsrekord i Frøslevlejrens Museum

Dagen efter årtusindets varmeste døgn 20. juli havde Frøslevlejrens Museum besøgsrekord i juli med 350 besøgende den 21. juli. 

Det bekræfter teorien om, varmen ikke holder museums besøgende på afstand – snarere tværtimod.

“Juli og august er vores absolutte højsæson. Vi har to rundvisninger om dagen i weekender og en på hverdage. Den ene hedder fra port til port. Den anden handler om minefeltet. Vi har mange gæster i alle aldre. Historien om Frøslevlejrens fanger er fortsat aktuel ikke mindst på baggrund af krigen i Ukraine – desværre,” fortæller daglig leder Erling Mario Madsen med opfordring til at booke rundvisninger, da interessen er ganske pæn.

Fangelejr

Frøslevlejren var i krigens sidste år fangelejr for det tyske sikkerhedspolitis fanger i Danmark. 

Fra 1945-1949 var den interneringslejr og straffelejr for landssvigere under betegnelsen Fårhuslejren. 

Barakkerne ligger i naturskønne omgivelser og vidner om de skæbner og forhold, der har gjort Frøslevlejren til en væsentlig del af Danmarkshistorien under og efter 2. verdenskrig. 

Den blev oprettet for at sikre danske internerede tålelige forhold og undgå, de blev deporteret til tyske kz-lejre. Det var derfor også den danske stat, der betalte for opførelsen og driften af lejren.

Planlægge en flugt

Historien er levendegjort og aktualiseret i barakker, der viser, under hvilke trange forhold fangerne levede, og fortæller om nogle hårde skæbner. 

Man kan følge fangers historie også som virtual reality. Som noget nyt er der lavet et escape room, hvor man skal planlægge en flugt og skabe kontakt til modstandsbevægelsen uden for pigtråden.

“Det er godt at opleve, historien stadig er aktuel for en stor del af befolkningen. Vi forsøger hele tiden at forny os og tilpasse udstillinger og forhold til tidens krav. Vi har et madpakkehus, hvor folk kan nyde deres medbragte mad, og så har vi en butik, der sælger is, slik, souvenirs og aktuelle bøger om emnet,” fortæller driftslederen.

Juli og august har Frøslevlejren åben 10-16 alle dage. Den øvrige sæson er åbningstiden den samme med undtagelse af mandag, der er lukkedag. December og januar er lejren lukket. 

Vigtigt at bevare historien

Hærvejsruten for gående og cyklende går gennem Frøslevlejren. Mange vil vide, det er en velholdt og velbeliggende lejr midt i Frøslev Plantage. 

De fordele har fangerne næppe sat stor pris på, men mange fik en mindre grum skæbne, end hvis de var blevet deporteret sydpå.

“Det er vigtigt at bevare historien for eftertiden. Det viser den tid, vi lever i. Vi har foredrag og rundvisninger året rundt og masser at byde på, så man både får en på opleveren og indsigt i historien om Frøslevlejren og dens fanger,” fortæller Erling Mario Madsen.

Frøslevlejren er en del af Nationalmuseet. ■

Skrevet af

Lise Kristensen
Lise KristensenJournalist
Ring til 20 75 79 12

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.