Artikelbeskrivelse

Nøfling debuterer med spændingsroman

Af Mette Lyngholm Larsen
Nybøl har fået en ny forfatter. Det er lastbilchauffør Henrik Hjortshøj, som udgiver spændingsromanen ”Heste Græder Ikke”.
Han er født i Horsens, men opvokset i Sønderborg, og bor nu i Nybøl med sin kone Marianne Hjortshøj og deres to børn.
Vituz Andersen blev navnet Henrik valgte som sit pseudonym, da Hjortshøj ikke er så let at udtale på meget andet end dansk.
Man kan måske undres over valget af navnet, men for Henrik Hjortshøj lå det meget nært, at det blev hans helt, Vitus Bering, der inspirerede til navnet.
Henrik Hjortshøj begyndte at skrive, da der ikke var noget internet på det hotel, han skulle bo på i Tyskland. Det var hans kone, der foreslog, at han måske kunne skrive, for at få tiden til at gå.
En ide begyndte at forme sig hos ham, og han begyndte at nedskrive det, der er blevet til krimien ”Heste Græder Ikke”.
Som lastbilchauffør kører han 9 til 10 timer om dagen alene, hvilket for ham var en unik måde at få skrevet bogen på.
Spændingsromanen omhandler en tidligere elitesoldat og en politimand, som skal efterforske sagen om en kidnappet våbenproducent.
Spændende at skrive bog
At udtænke scener og skrive bogen tog godt og vel halvandet år, hvorefter der var et halvt år, hvor forlagsredaktøren skulle ind over.
”Det er utroligt spændende at skrive en bog. Det er simpelthen noget af det bedste jeg har gjort”, fortæller Henrik Hjortshøj, som har indtalt ideerne på telefonen, når han kørte.
Det har været forholdsvist let for ham at få ideer, selvom han startede uden et decideret plot; det var noget han arbejdede sig frem til. Der var kun en enkelt periode, hvor han ikke kunne skrive; han sad simpelthen fast.
”Jeg prøvede at forestille mig karaktererne i nissetøj, da jeg forventede, man ville snakke anderledes i nissetøj”, fortæller Henrik Hjortshøj, som sad fast i godt og vel en måned, indtil en pludselig indskydelse fik sat gang i skriveriet igen.
Da han skrev bogen levede han sig meget ind i den; han har følt og grædt med karaktererne som situationer og begivenheder udfoldede sig i hovedet og på skrift.
Debutantprisen
Forlaget Mellemgaard var imponeret over romanen allerede inden bogen var færdig. Selv er Henrik Hjortshøj tilfreds med det, han har skrevet, som egentlig startede ud ved noget af en tilfældighed.
Han skrev for at få tiden til at gå, og er nu indstillet til Debutantprisen blandt 34 andre debutanter.
Overkonstabel
Henrik Hjortshøj var overkonstabel i forsvaret i 7 år, efterfølgende var han i politiet på Københavns Vestegn i 10 år, så med hensyn til viden har han en del fra egen erfaring. Dog har der været meget researcharbejde, og omkring en tredjedel af arbejdet har været research, som han også har fundet utroligt spændende.
Nu er han klar til kritik, hvad enten det er positivt eller negativt.
”Man får selvfølgelig noget ud af al form for kritik, og hvis det er negativt kan jeg pejle mig ind efter noget, og vide hvad jeg skal arbejde videre på” fortæller Henrik Hjortshøj, som er tilfreds med den positive respons, der har været fra læserne.
Hvis man vil møde Henrik Hjortshøj, kan man møde ham i Gråsten Boghandel lørdag den 24. oktober kl. 11.00-12.30. Derudover deltager han i en forfatteraften på Nybøl Skole mandag den 26. oktober. 

Henrik Hjortshøj fra Nybøl debuterer som spændingsforfatter. Foto Mette Lyngholm Larsen

Henrik Hjortshøj fra Nybøl debuterer som spændingsforfatter. Foto Mette Lyngholm Larsen