Træfiguren Mjølner er tilbage på sin vante plads ved Brugsen og kirken i Nybøl efter et års ophold i skyggen på materielgården i Broager og vender dermed tilbage til udgangspunktet, hvor han blev sat op for otte år siden som resultatet af et træsymposium.

Mjølner er vendt hjem til Nybøl

Træfiguren Mjølner er tilbage på sin vante plads ved Dagli’ Brugsen og kirken i Nybøl efter et års fravær. 

Den lille finurlige træfigur troner på sit gamle ståsted efter at være blevet fjernet i forbindelse med Tour de France sidste år.

“Jeg kan ikke se, der er gjort noget ved Mjølner – at han er blevet repareret eller gjort i stand på nogen måde, men han er i hvert fald tilbage,” siger Børge Knudsen, Nybøl.

Han var selv med til at sætte Mjølner op på sin faste plads, da Nybøl fik sin træfigur i forbindelse med et træsymposium i 2015. 

Udsmykningen var et længe næret ønske.

Så meget desto større var forundringen, da Mjølner sidste sommer forsvandt fra sin faste plads fra den ene dag til den anden. 

Forklaringen var, at Nybøl var hot spot i forbindelse med Tour de France 3. juli sidste år. Der var betænkelighed ved, om figuren udgjorde en sikkerhedsrisiko, når mange mennesker stimlede sammen ved landevejen den hektiske sommerdag, da Nybøl og resten af landet gik helt i gult.

På magasin

Flere efterlyste Mjølner, da han forsvandt. Det viste sig, han var opmagasineret på materielgården i Broager med det formål efter forvaltningens udsagn at blive sat i stand og få en ny plakette på foden.

Det er ikke sket. Mjølner har sin gamle plakette på foden. 

Byrådsmedlem Kirsten Bachmann (SP), Nybøl, nåede at efterlyse Mjølner, da der opstod bekymring for, om han var blevet forbyttet, flyttet et andet sted hen eller måske omsat til træflis i en biobrændsel fokuseret kommune.

På fornyet forespørgsel fra Gråsten Avis i maj i år oplyste forvaltningen at: “Skulpturen er ikke helt færdigrenoveret endnu, og står stadigvæk på værkstedet. Vi regner med, at den bliver klar og sættes ud på arealet i løbet af juni,” skrev konstitueret chef for Stab, Byggeri og infrastruktur Joan Slaikjer Hansen.

“Mjølner befinder sig på materielgården i Broager og vil hen over vinteren blive påmonteret beslag, inden den sættes op igen i foråret 2023,” lød svaret fra forvaltningen, da Mjølner havde været væk en måned sidste sommer.

Dårlig kommunikation

Roland Knudsen fra Nybøl Idræts- og Kulturforening gav i forbindelse med Mjølners forsvinden udtryk for, at fremgangsmåden var eksempel på dårlig kommunikation fra kommunens side. Nu er Mjølner ikke bare fjernet, men sat op igen på sin vante plads, uden nogen har fået at vide hvordan og hvorfor.

Mjølner har visse ridser og skrammer og er hærget af tidens tand. Lidt grå i farven er træfiguren også blevet, men han er tilbage, hvor han kom fra, og nøflingerne vil vide at tage ham, som han ér. ■

blank

Skrevet af

Lise Kristensen
Lise KristensenJournalist
Ring til 20 75 79 12

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.