Jørgen og Lise Christensen har haft papir på hinanden gennem et halvt århundrede – de mødtes til fester i Gråsten og har siden været sammen om hus og hjem, børn og en populær garnforretning.
Lis og Jørgen er til strik og samvær
Indehaveren af Garn & Tøj i Gråsten, Lis Lykke Christensen, er gift med sin garnbutik.
15. december har hun også haft papir på ægtefællen, Jørgen, gennem et halvt århundrede.
Han er også til strik og samvær med kunder og garnsælgere. Han er 78 år, og hun er 70 år.
“Jeg gør mig ingen overvejelser om at stoppe med at drive butik. Jeg ved slet ikke, hvad jeg skulle gøre uden den,” siger Lis Lykke Christensen, der har haft strikketøj i hænderne, siden hun var seks år.
Han stammer fra Bojskov. Hun er fra Alnor. De mødtes dels i Gråsten Roklub, til ringridning og andre forteelser i byen, da de i deres helt unge år fandt ud af, det skulle være de to. Han var maskinarbejder, og hun arbejdede i Sydbank. De boede i en lille lejlighed i tilknytning til banken og byggede samtidig hus i Stjerneparken.
Garn- og strikkebutik
Lis var 21 år, da hun fik sin førstefødte. Hun gik derhjemme med de to børn – en dreng og en pige – da de var små. Efterfølgende gik hun så småt i gang med sin garn- og stofbutik. Han uddannede sig til ortopædtekniker og arbejdede hos Sahva med ekspertise i proteser og skinner.
“Jeg startede med mest at sælge stof og kørte til Herning og hentede metervarer. Det udviklede sig, men nu er det udelukkende en garnbutik” fortæller butiksindehaveren. Hun får garn fra Norge og Tyskland og har en del sælgere, der kommer i butikken.
“Dem kender vi godt efter så mange år,” fortæller guldbruden, der nu har hjælp af sin mand i butikken, hvor Jørgen pakker ud og lægger på hylder om formiddagen.
Strikker altid
Han kan også ekspedere, for lidt har man fået med efter 50 år med en hustru, der nærmest altid har strikketøj i hænderne.
“Jeg strikker i bilen og alle vegne, hvor jeg kan komme til det. Børnene har altid gået i hjemmesyet og hjemmestrikket tøj. Derhjemme har jeg en systue, hvor jeg sidder med tingene. Strikketøj kan du bedre have med overalt,” fortæller Lis, der har mange lidelsesfæller inden for håndarbejdet.
Butikken går strygende. Der er stor efterspørgsel på garn og remedier til sytøj og strik. Det har udviklet sig gennem årene. Mange er vildt optaget af den omsiggribende dille. Folk strikker i kirker, til møder og sammenkomster. “Det skal strikkes væk,” hed en artikel i Weekendavisen om en strikkebog. Der udkommer meget om farver, strik og garnnøgler. Datteren bor i Sønderborg, og sønnen har overtaget sin fars barndomshjem i Bojskov, så familien er inden for rækkevidde.
Lis og Jørgen Christensen har tre store børnebørn. I familien er strik gået videre på spindesiden, som det hedder, men det er ingen selvfølge, for mænd tæller i høj grad også blandt folk med hang til strikkepinde i garnruller.
“Interessen for strikning hører aldrig op. Det er spændende at følge med i, og så sysselsætter det én at have noget i hænderne, mens man ser fjernsyn eller sidder i sofaen,” fortælle Lis Lykke Christensen, der har gjort kål på mange garnruller i sit ægteskabelige samliv.
Guldbrylluppet fejres med bobler og kransekage med kunderne i butikken torsdag og fredag. ■
Denne artikel er lagt på Gråsten Avis | Bov Avis den 12. december 2023
Skrevet af
Fotos af
Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.